Schoolmaaltijden moeten blijven bestaan vinden kiezers nieuw kabinet

Driekwart van de kiezers wil dat het Programma Schoolmaaltijden na dit jaar wordt voortgezet. Dat blijkt uit een peiling van peil.nl. Ook een meerderheid van PVV-, VVD-, NSC- en BBB-stemmers wil dat het kabinet Schoof de schoolmaaltijden laat bestaan. Dat meldt het Jeugdeducatiefonds. 

In opdracht van het Jeugdeducatiefonds heeft peil.nl van Maurice de Hond een opiniepeiling gehouden. Respondenten kregen drie vragen voorgelegd over kinderarmoede en het Programma Schoolmaaltijden. Een ruime meerderheid (85 procent) van alle kiezers vindt het (heel) belangrijk dat de overheid armoede onder kinderen tegengaat. Opvallend, omdat uit de doorrekening van het Hoofdlijnenakkoord blijkt dat de plannen van het kabinet Schoof niet kunnen voorkomen dat armoede onder kinderen verder oploopt.

Programma Schoolmaaltijden 

Driekwart (75 procent) van de Nederlandse kiezers vindt het (heel) belangrijk dat het Programma Schoolmaaltijden ook na dit jaar door kan gaan. Ook onder coalitiepartijen is het draagvlak groot. 73 procent van de NSC-achterban, 69 procent van de VVD, 64 procent van de PVV en 50 procent van de BBB-kiezers geven aan de voortgang van het programma belangrijk tot heel belangrijk te vinden.

Het Programma Schoolmaaltijden is in 2023 gestart om te voorkomen dat kinderen met honger in de klas zitten en om kansengelijkheid te vergroten. Voor ruim 350.000 kinderen en hun gezinnen zijn de maaltijden op school of boodschappenkaarten voor thuis bittere noodzaak. Ze vormen het verschil tussen een lege broodtrommel en een gevulde maag. Toch is in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof geen geld vrijgemaakt om het programma na dit jaar door te laten lopen. Gebeurt dat niet alsnog, dan stopt het programma, terwijl armoede onder families met kinderen toeneemt.

“Het Programma Schoolmaaltijden is uit nood geboren, en die noodzaak is alleen maar groter geworden”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, dat het programma samen met het Nederlandse Rode Kruis in opdracht van de overheid uitvoert. “We begonnen met een paar honderd scholen en op dit moment zitten we al op ruim 2200 scholen. Ook zien we een forse stijging in het aantal scholen dat gebruikmaakt van de mogelijkheid om zomerpakketten vol (houdbaar) eten en drinken mee te geven voor de vakantie. Vorig jaar deed een derde van de schoolmaaltijden-scholen dat, nu al bijna 70 procent.”

Brandbrief 

Scholen zelf stuurden onlangs een brandbrief aan de Tweede Kamer met het verzoek de subsidies voor het verstrekken van maaltijden aan leerlingen, of boodschappenkaarten aan ouders, te verlengen. Als dat niet gebeurt, vrezen scholen dat hun leerlingen weer met honger, zonder energie en ongeconcentreerd in de klas komen te zitten.

Bezorgde scholen 

Spekman: “Wij krijgen elke dag vragen van bezorgde scholen. Wat gaat er straks gebeuren met al die leerlingen voor wie de schoolmaaltijden zo hard nodig zijn? Het is hoopvol dat ook de achterban van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in groten getale het belang van schoolmaaltijden inziet. En dat ook premier Schoof in het debat over de regeringsverklaring sprak over een prachtig initiatief. Maar mooie woorden alleen zijn niet genoeg. Daarom roep ik het kabinet op om zo snel mogelijk het noodzakelijke geld vrij te maken voor het Programma Schoolmaaltijden. Alleen zo voorkomen we dat kinderen met honger in de klas komen te zitten.” 

Door: Nationale Onderwijsgids