Terwijl de hersenen van studenten op universiteiten al decennia gevuld worden met kennis, is de focus op communicatieve academische vaardigheden pas sinds kort groeiende. Dat werd hoog tijd, want studenten merken zowel tijdens als na hun studie dat ze benodigde soft skills niet altijd in de vingers hebben. In dit artikel bekijken we 11 onmisbare interpersoonlijke vaardigheden voor studenten!
Door Jan-Hendrik Vervelde
1 Samenwerken
Een van de meest centrale, maar ook overkoepelende soft skills is teamwork. Wie niet goed kan samenwerken in een groep gaat het lastig krijgen, in een professionele omgeving vaak nog meer dan in een academische. Waar medestudenten een negatieve beoordeling kunnen geven over elkaar, kan het in een bedrijf zelfs tot ontslag leiden. In samenwerken komen verschillende communicatieve vaardigheden samen, zoals empathisch communiceren en doorvragen in Communication Strengths in Teams.
2 Presenteren
Kleine kans dat je een volledige opleiding doorloopt zonder ooit te presenteren. Of het nu een afgerond project is of een onderzoeksvoorstel, je verhaal overbrengen aan een groep blijft een belangrijke ‘zachte’ vaardigheid die ook in het bedrijfsleven geregeld gebruikt wordt.
3 Interviewen
In kwalitatief onderzoek is interviewen een vaardigheid die direct bijdraagt aan de kwaliteit van het onderzoek. Zo zal een geïnterviewde die zich op zijn gemak voelt en de juiste vragen krijgt, meer delen. De Universiteit Utrecht traint interviewskills dan ook voorafgaand aan interviews.
4 Mondelinge feedback geven
Terwijl peer grading steeds populairder wordt, kan nog niet iedere student even goed feedback geven. In groepsverband of duo’s is elkaar op de juiste manier (formeel of informeel) van feedback voorzien geen overbodige communicatieve vaardigheid. Het voorkomt misverstanden en verhoogt de algehele kwaliteit van onderzoek.
5 Debatteren en discussiëren
De universiteit is bij uitstek een plaats om ideeën uit te wisselen en te toetsen. Een goede discussie of een debat voeren, hoort hierbij. Als alle deelnemers bijvoorbeeld hun stellingen duidelijk beargumenteren en niet op de man spelen, biedt dat meer ruimte voor een constructieve discussie.
6 Onderhandelen en beïnvloeden
Een communicatieve vaardigheid die na de studie waarschijnlijk nog beter van pas komt dan tijdens, is onderhandelen en het eventueel beïnvloeden van anderen. Om medewerkers mee te krijgen met een verandering of beslissing, bijvoorbeeld. Dat is niet iets dat iedere student zomaar in zich heeft.
Soft skills zijn inderdaad niet te onderschatten en zijn minder soft dan je zou denken. Je kan er niet omheen in bijvoorbeeld vacatures, want in veel jobs word je erop geëvalueerd.