Internet, smartphones, Facebook, Twitter, YouTube, games, downloaden, enzovoorts. Kinderen en jongeren hebben tegenwoordig toegang tot een uitgebreide digitale wereld. Het is niet altijd gemakkelijk voor ouders om hun kind daar goed in te begeleiden.
Door Julliete Maltha
Huiswerk maken met alles ‘aan’: de telefoon binnen handbereik om binnenkomende berichtjes zo snel mogelijk te lezen en de computer voor de neus met Facebook, Twitter, games en YouTube om maar niks te missen. Dit is een tafereel dat voor veel ouders waarschijnlijk herkenbaar is. Iedere keer dat er een berichtje binnenkomt, raakt uw kind uit zijn concentratie. Vervolgens duurt het even voordat hij weer volledig op zijn huiswerk gericht is.
Tips voor minder afleiding tijdens studeren
Afleiding tijdens het huiswerk maken is dus erg nadelig, omdat uw kind er minder efficiënt en nauwkeurig door zal werken. Probeer uw kind dus aan het verstand te brengen dat het huiswerk stukken sneller af zal zijn als hij ‘offline’ is! Waarschijnlijk zal uw kind dit niet zonder meer van u aannemen. In dat geval kunt u samen het volgende experiment uitvoeren:
1. Laat uw kind de eerste helft van het huiswerk maken met alle gebruikelijke afleiding. Neem de tijd op en overhoor het kind om te testen hoeveel fouten hij maakt.
2. Laat uw kind de tweede helft van het huiswerk maken op een plek zonder afleiding. Neem ook nu de tijd op en overhoor hem.
3. Herhaal dit met verschillende soorten taken, zoals wiskundehuiswerk maken, een samenvatting maken en woordjes leren.
4. Evalueer in welke situatie uw kind het huiswerk het snelst én best heeft gedaan. Praat hier samen met uw kind over, zodat hij beseft dat hijzelf invloed heeft op het leerproces.
Enkele tips met betrekking tot digitaal opvoeden
• Laat uw kind beginnen met een prepaid mobiele telefoon. Op die manier bent u er zeker van dat uw kind niet eindeloos kan bellen. Tevens wordt hij er op deze manier van bewust dat bellen niet gratis is. Dit wordt natuurlijk nog duidelijker als uw kind zijn beltegoed zelf moet betalen.
• Kies media (televisiezenders, internetpagina’s en dergelijke) die inhoudelijk passen bij de leeftijd van uw kind.
• Maak duidelijke afspraken met uw kind over de duur van het mediagebruik en handhaaf deze consequent. Spreek ook af wat er gebeurt als uw kind zich niet aan de afspraken houdt.
• Bespreek met uw kind de gevolgen van online gedrag. Alles wat uw kind online zet, zal in de toekomst terug te vinden zijn.
• Vertel uw kind dat hij nooit zomaar af mag spreken met iemand die hij online heeft leren kennen.
• Op internet bevinden zich veel pagina’s met inhoud, die ongeschikt is voor kinderen. Zet de computer in de huiskamer, zodat u toezicht kunt houden op wat uw kind op internet doet. Als de computer toch ergens anders staat, zorg er dan voor dat de internetomgeving beveiligd is. Er zijn diverse zoekmachines, die aangepast zijn op kinderen. Een voorbeeld hiervan is Davindi. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van filtersystemen om ervoor te zorgen dat uw kind geen toegang krijgt tot bepaalde websites.
© Nationale Onderwijsgids