De faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit (OU) heeft samen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) een internationale Massive Open Online Course over Marine Litter ontwikkeld. De MOOC is geschikt voor iedereen die wil bijdragen aan het terugdringen van plastic afval in zee. De cursus gaat 26 oktober van start en is gratis te volgen voor geïnteresseerden over de hele wereld. Dat meldt de Open Universiteit.
De wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen met afval is een groeiend probleem dat vraagt om een mondiale aanpak. Het wordt door de Verenigde Naties als één van de belangrijkste milieuproblemen van de 21ste eeuw aangemerkt. Het plastic afval dat in het milieu terechtkomt brengt grote risico's met zich mee. Zo is het schadelijk voor planten en dieren die in de zee leven, en zijn er steeds meer aanwijzingen dat (micro-)plastics via ophoping in de voedselketen in ons voedsel terecht kunnen komen. Een studie van de Verenigde Naties laat zien dat ook de economische schade als gevolg van plastic afval zeer hoog is.
UNEP biedt de deelnemers aan de MOOC inzicht in de laatste ontwikkelingen, maar ook in zijn eigen standpunten ten aanzien van de problematiek. Er worden handvatten aangereikt om het probleem in de eigen (werk)omgeving op de kaart te zetten en aan te pakken. De deelnemers werken samen vanuit verschillende disciplines en denken in breed perspectief na over oplossingen. Door de wereldwijde beschikbaarheid van de MOOC wordt de problematiek mondiaal onder de aandacht gebracht.
Onderzoekers van de vakgroep Science van de faculteit Management, Science & Technology zijn al enkele jaren betrokken bij onderzoek naar de oorzaken en effecten van en oplossingen voor plastic vervuiling, onder andere binnen het project Schone Maas Limburg. De nieuw ingerichte leerstoel Open Education in de faculteit draagt expertise bij over het didactische ontwerp, de implementatie van de MOOC en de evaluatie.
© Nationale Onderwijsgids