NSWZ wil nationaal zwemlesverlof om wachtlijsten te verkorten

Zouden we geen ambitieuzer plan moeten hebben nu schoolzwemmen niet terugkeert? Terwijl de Kamerbrief duidelijk maakt dat schoolzwemmen geen herintrede maakt, blijft het streefdoel overeind: in 2028 moet ieder kind in Nederland minimaal één zwemdiploma hebben. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) pakt de handschoen op en doet een vernieuwend voorstel om het doel toch te behalen: nationaal zwemlesverlof. Dat meldt NSWZ.

Uit bestaand onderzoek blijkt dat scholen niet afwijzend staan tegenover betrokkenheid bij zwemonderwijs. Ze zijn vooral bezorgd over de uitval van leerlingen tijdens verplichte vakken. Het zwemlesverlof biedt hierin een oplossing: ouders krijgen de mogelijkheid hun kinderen onder schooltijd naar zwemles te brengen, in overleg met scholen en erkende aanbieders. “Dit initiatief kan zonder extra onderwijspersoneel of grootschalige wijzigingen worden ingevoerd en is direct uitvoerbaar”, licht Shiva de Winter, woordvoerder van NSWZ, toe.

Wijdverbreide samenwerking 

Een succesvolle implementatie van het zwemlesverlof vraagt om wijdverbreide samenwerking. Zwemaanbieders, zowel gemeentelijk als particulier, moeten zich inzetten om toegankelijke en kwalitatieve lessen te garanderen. Scholen en onderwijsorganisaties zijn cruciaal om de lesmomenten goed te laten aansluiten op het curriculum. Tenslotte is steun vanuit ministeries essentieel. Volgens Shiva de Winter is “samenwerking tussen alle betrokken partijen de sleutel tot succes. Dit is geen eenzijdige beslissing, maar een gezamenlijke inspanning”.

Nationaal zwemlesfonds 

Om financiële toegankelijkheid voor iedereen te waarborgen, pleit NSWZ voor een nationaal zwemlesfonds. Dit fonds moet ervoor zorgen dat alle kinderen, ongeacht de gekozen aanbieder, zwemles kunnen volgen. “Kinderen moeten recht hebben op kwalitatieve zwemles, vrij van aanbiederrestricties”, zegt De Winter.

Het is nu aan de politiek om de juiste beslissingen te nemen. De NSWZ roept de Tweede Kamer op snel te handelen en de huidige plannen te heroverwegen. Het doel is duidelijk: vóór de zomer van 2025 moeten er stappen worden gezet richting een breed gedragen systeem dat de kansenongelijkheid aanpakt en de zwemveiligheid in Nederland verhoogt.

De NSWZ laat met het zwemlesverlof zien dat concrete, haalbare oplossingen binnen handbereik liggen. Het samenspel van onderwijs, gezinsleven en sport kan de sleutel zijn tot het succes van zwemonderwijs in Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids