![Normal_cursus2314](/uploads/article/article_image/30253/normal_cursus2314.jpg)
Al bijna 150.000 mensen zijn door de sectorplannen geholpen. In totaal werden bijna 19.000 werknemers aan het werk geholpen, onder andere op 17.000 leer-werkplaatsen. 86.000 werknemers zijn om- of bijgeschoold waardoor zij beter voorbereid zijn op de nieuwe eisen die hun werk stelt, 12.000 werknemers zijn ondersteund bij het vinden van een andere baan en ruim 27.000 werknemers zijn geholpen om langer gezond te kunnen blijven werken. Dit is het tussenresultaat van de 76 sectorplannen die sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitvoeren.
Het aantal werknemers dat op die manier is geholpen, is bijna verdubbeld vergeleken met een half jaar geleden. Het aantal zal de komende tijd nog verder stijgen. De meeste plannen moeten nog voor de helft worden uitgevoerd en een deel moet nog starten. Dit schrijft minister Asscher vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
“Sectorplannen zijn tijdens de moeilijke crisisjaren een belangrijk medicijn om de arbeidsmarkt te verbeteren. De maatregelen geven mensen een extra steuntje om aan het werk te blijven of aan nieuw werk te komen. Ik blijf me daarom met werkgevers en werknemers hard maken om alle mensen voor wie de sectorplannen bedoeld zijn te bereiken”, aldus Asscher. CNV-voorzitter Limmen: “Scholing en ontwikkeling wordt steeds belangrijker bij het aan het werk houden van mensen. Sectorplannen, waar vakbonden en werkgevers hun schouders onder hebben gezet, spelen daar een belangrijke rol bij. Maar nog te veel mensen staan langs de kant.”
Vorige week maakte minister Asscher bekend dat er 150 miljoen euro over blijft van de sectorplannen. Dit geld besteedt de minister onder meer aan persoonlijke begeleiding van werklozen door UWV. Ook komen er werkbrigadiers die bedrijven adviseren over de inzet van mensen die een andere baan zoeken, komt er extra geld voor omscholing en behouden mensen een WW-uitkering tijdens hun omscholing naar een nieuwe baan (de zogenaamde Brug-WW).
© Nationale Onderwijsgids