De Amsterdamse aanpak is opgericht om zo vroeg mogelijk inzicht te krijgen in de kwalificaties en talenten binnen de groep statushouders die naar de stad komt. Ook is het belangrijk dat op bedrijfsniveau bekend is welke banen er zijn. Onder andere in de zorg, ICT en hospitality staan vacatures open die volgens werkgevers geschikt zijn voor nieuwkomers. Om een goede match te kunnen maken is een nieuw assessment ontwikkeld dat al in een vroeg stadium kan worden afgenomen. Daardoor krijgen gemeente en bedrijven eerder inzicht in het talent, motivatie, taalniveau, werkervaring, opleiding en psychische en lichamelijke gesteldheid van statushouders.
Samen met betrokken partners gaat de gemeente Amsterdam vervolgens aan de slag met intensieve taaltrainingen, sollicitatietrainingen, matchingsevents met werkgevers, stageplekken, koppeling aan een opleiding of deelname aan een acceleratorprogramma voor ondernemers. Voor het komende jaar is de verwachting dat bij 600 vluchtelingen het nieuwe assessment kan worden afgenomen, 500 van hen komen in aanmerking voor een taaltraining.
Onderdeel van het convenant is een unieke samenwerking tussen Amsterdam en de Refugee Talent Hub, geïnitieerd door Accenture. Dit ecosysteem koppelt vluchtelingentalent aan bedrijven en organisaties die talent zoeken. Het platform richt zich op: matching en het faciliteren van trainingen, (vrijwilligers)werk, mentoren, stages en werkervaringsplaatsen. Door de Refugee Talent Hub in te zetten in de nieuwe Amsterdamse aanpak wordt het netwerk van convenantpartners in één keer uitgebreid met tientallen bedrijven.
© Nationale Onderwijsgids