Studenten vinden social media maar lastig en het mobieltje een energieslurper

Docent en psycholoog Doeschka Anschutz helpt studenten in het positief stimuleren van hun mentale welzijn. De studenten die ze tegenkomt, worden namelijk niet gelukkig van hun telefoon. Dat meldt VOX.

Studenten die zich voor de Lab of Life-training van de Radboud Universiteit aanmelden vragen zich vooral af hoe ze hun leven in balans kunnen houden. Het is namelijk lastig om een studie, baan, stage en sociale contacten allemaal tegelijkertijd te onderhouden.

Vaardigheden 

De training biedt de studenten vaardigheden die ze in verschillende situaties kunnen gebruiken om alles meer in evenwicht te brengen, zo stelt Anschutz.

Mobiele telefoon 

Trainers vragen de studenten welke dingen in het leven energie kosten, maar ook wat energie oplevert. Een mobiele telefoon wordt vaak als iets negatiefs gezien. Studenten maken veel gebruik van hun mobiele telefoon, maar positief zijn ze vaak niet. “Of het nu gaat om mbo’ers of universitaire studenten, ze vinden het allemaal verschrikkelijk dat ze zoveel met hun telefoon bezig zijn.”  Studenten vinden social media verslavend, maar het geeft ze ook het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn.

Docent Anschutz was wel wat verbaasd over deze negativiteit over de mobiele telefoon. Cursisten worden daarom gestimuleerd hoe ze dit obstakel in hun leven moeten aanpakken. “Studenten moeten zelf een plan maken met daarin de doelen die ze willen behalen. Schermtijd verminderen is bij bijna elke student wel een doel.”

Relatief simpele doelen 

Studenten komen vervolgens met doelen als ‘ik wil vaker een boek lezen’, ‘vaker naar buiten gaan’ of ‘iets leuks met vrienden ondernemen’. Voor veel jongeren is zoiets relatiefs simpels nog een hele opgave.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk