Het loonakkoord voor de overheid van Kabinet Rutte kost 2,8 miljoen werknemers en gepensioneerden tot 15 procent van hun pensioen. Dat blijkt uit berekeningen van de FNV. De 5 procent loonsverhoging voor onderwijzers, politie, militairen, douaniers en belastingambtenaren, is volgens de vakbond voor een groot deel een sigaar uit eigen doos, want ruim 2 procent wordt betaald uit de pensioenpremie, zo meldt FNV.
“Dat betekent misschien dat medewerkers nu een extra pak koffie kunnen kopen. Met als gevolg dat ze met hun pensioen de auto moeten wegdoen’’, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. Het loonakkoord heeft vooral gevolgen voor jongeren; van 2 procent minder pensioen voor een 80-jarige tot wel 15 procent minder voor een 25-jarige. Bedenk ook dat door alle andere ingrepen in de pensioenen, de gevolgen nog veel groter kunnen zijn.
“Als een dief in de nacht heeft het Kabinet Rutte deze deal gemaakt, de koffers gepakt en het vliegtuig naar Mallorca of waar dan ook genomen. Als je zo’n belangrijk dossier zo snel afraffelt, dan maak je fouten. Deze mentaliteit om zekerheden voor later zomaar af te pakken, is onverantwoord’’, zegt Kuin. De FNV zegt dat ze in de verkennende gesprekken al goed op weg waren om afspraken te maken om de doorgeschoten flex bij de overheid tegen te gaan. Maar in het plotselinge loonakkoord is daar helemaal niets van terug te zien; alle afspraken over verbeteringen zijn in één nacht van tafel geveegd.
© Nationale Onderwijsgids