Op sommige basisscholen worden nu al hele klassen naar huis gestuurd door het hoge aantal leraren dat uitvalt met coronasymptomen. Scholen en ouders zijn hierdoor erg bezorgd over hoe het er in de nabije toekomst uit zal zien, als de griepgolf tijdens de herfst en winter weer toeslaat. Dit meldt BNR naar aanleiding van een rondvraag bij ouderorganisaties, de PO-Raad en de Algemene Vereniging van Schoolleiders.
Op sommige scholen wordt er zelfs voor gekozen om preventief leerlingen op een paar vaste dagen in de week naar huis te sturen om te anticiperen op ziektemeldingen van leerkrachten. Eén basisschool heeft aan ouders laten weten dat klassen in de bovenbouw na de herfstvakantie twee dagen per week afstandsonderwijs zullen moeten volgen. De reden hiervoor is dat de directie bang is dat het zonder deze maatregel op termijn niet mogelijk zal zijn om de school überhaupt draaiende te houden. Daarom worden er preventieve stappen genomen.
Voor de Stichting Voor Werkende Ouders is het naar huis sturen van klassen reden tot zorg, zeker omdat de herfst en winter nog moeten beginnen. Ouders maken zich zorgen over wat de maatregelen op de langere termijn voor gevolgen zullen hebben.
Versnelde coronatesten
De PO-Raad denkt dat de schade mee zal vallen: “Men zet alles op alles om dit zo kort mogelijk te laten duren. En dat lukt vaak omdat het testen van leraren versneld gaat, net als voor zorgpersoneel.” Volgens Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders, gaat het bij een kwart van de thuiszittende leraren om mensen uit de risicogroep of die positief getest zijn. “Een groot deel van de leraren is afwezig voor hele normale redenen, maar ook vanwege het testen. De eerste weken waren daar toch wel wat opstartproblemen. Op dit moment krijgen nog niet alle leraren binnen een dag de uitslag van hun test.” Als dat straks wel zo is hoopt ze dat leraren weer snel op school kunnen zijn na absentie.
Door: Nationale Onderwijsgids