'Regelmatig testen kan coronauitbraken op basisscholen voorkomen'

Bij een coronauitbraak op een Amsterdamse basisschool raakten in korte tijd meer dan 60 leerlingen en docenten besmet met het coronavirus. Juist de kleuters bleken besmettelijk en gaven het makkelijk door. Kinderarts Patricia Bruijning pleit daarom voor regelmatig testen om zo’n uitbraak te voorkomen of eerder te stoppen. Dit meldt EenVandaag.

De uitbraak vond plaats op basisschool Oostelijke Eilanden, waarbij voor zover nu bekend 50 leerlingen van de school en dertien docenten zijn besmet, onder wie de directeur van de school. Daarnaast zijn in meerdere gezinnen besmettingen ontstaan en blijken kinderen ook in hun besmettelijke periode naar de noodopvang van de bso te zijn geweest. 
 
Het is niet duidelijk wat de bron van de besmettingen is geweest. Wel is de uitbraak in de kleuterklassen begonnen en volgens Bruijning is het bijna altijd zo dat dat een leerkracht de leerlingen besmet. Niet andersom.
 
Afgelopen november pleitte Bruijning in Nieuwsuur al om sneltesten in te zetten op scholen. Maar tot nu toe wordt dat nog niet stelselmatig gedaan. "Zo'n uitbraak laat zien dat met heel veel testen je ook heel veel vindt. Dus is het zaak dat je veel test."
 
Bruijning pleit daarom voor het preventief testen van docenten. ”Als een leerkracht zich twee keer per week preventief zou testen dan had je ze al opgepikt voordat ze de hele klas hadden kunnen besmetten." 
 
Door: Nationale Onderwijsgids