In de komende vier jaar zullen de vier grootste Nederlandse gemeenten meer dan 200 miljoen euro extra uittrekken voor onderwijs. De gemeenten willen het extra geld gebruiken om te investeren in de kwaliteit van leraren en ook wordt deel van het bedrag gebruikt om alles-in-één-scholen op te richten. Dit meldt Trouw.
NOG
Ruim 200 miljoen euro extra voor onderwijs
-Dit blijkt uit de coalitie-akkoorden van de gemeenten. Alles-in-één-scholen brengen alle kindvoorzieningen bij elkaar op één plaats; de kleintjes kunnen al halverwege hun tweede jaar terecht op deze scholen.
Amsterdam
Met een bedrag van ruim 27,5 miljoen euro volgend jaar pakt Amsterdam flink uit. Daarnaast wordt er per jaar 36,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan onderwijs vanaf 2016 in Amsterdam. Dan is 137 miljoen euro extra voor onderwijs in vier jaar tijd. Behalve kwaliteitsverbetering staan ook investeringen in het tweetalig onderwijs op de agenda.
Rotterdam, Utrecht, Den Haag
Rotterdam trekt in 2015 2 miljoen euro extra uit voor onderwijs. Tot 2018 loopt dit bedrag bijna op tot 13 miljoen. Utrecht reserveert jaarlijks een extra 2,6 miljoen euro en Den Haag 7,5 miljoen.
Kleinere gemeenten
Naast de G4 zetten ook kleinere gemeenten meer geld weg voor onderwijs. Almere zet elk jaar 1,5 miljoen euro extra weg. Daarnaast gaan Enschede, Zoetermeer, Zaanstad, Arnhem en Almere inzetten op de ontwikkeling van scholen waar kinderen al vanaf peuterleeftijd naartoe kunnen. Arnhem belooft dat vanaf 2017 alle peuters naar school gaan.
Achtergrond
Het Rijk geeft de gemeenten geen extra geld. De gemeenten zeggen de extra bedragen voor onderwijs te dekken door efficiënter te gaan werken. De winst van D66 bij de raadsverkiezingen lijkt de oorzaak voor het extra budget voor onderwijs. In bijna alle gemeenten leverde de partij de onderwijswethouder.
© Nationale Onderwijsgids