
De kinderopvang staat onder grote druk. Voor ouders die flexibele opvang nodig hebben of specifiek op zoek zijn naar een huiselijke omgeving, is de gastouderopvang een uitkomst. Maar deze vorm van opvang moet wel op peil blijven. Daarom komt het kabinet met een aantal gerichte maatregelen, zoals een grotendeels vergoeding van de opleidingskosten, versoepeling van de regels of zelfs het schrappen van regels. Ook komt er een campagne die inzet op de aantrekkelijkheid én bekendheid van de gastouderopvang. Dit meldt Rijksoverheid.
Ongeveer 75.000 kinderen in Nederland maken gebruik van de gastouderopvang. Hier kiezen ze vaak voor vanwege de kleinschaligheid of flexibiliteit, als ze bijvoorbeeld onregelmatige werktijden hebben. Voor ouders die gebruikmaken van een gastouder is sinds 2005 kinderopvangtoeslag beschikbaar. Sindsdien zijn er veel van deze vorm van opvang bijgekomen. Vijf jaar later stelde de overheid strengere eisen aan de professionaliteit van gastouders en bureaus en sindsdien daalt hun aantal.
Minder regeldruk
Veel gastouders stoppen ermee vanwege de regeldruk, geld of persoonlijke omstandigheden. Bijna 25 procent van de gastouders is 60-plus, dus pensionering speelt bijvoorbeeld een rol. Om de gastouderopvang te behouden en versterken komt er betere informatie beschikbaar over de wet- en regelgeving. Bestaande regels verdwijnen of worden versoepeld. Dit moet de regeldruk in de sector tegengaan. Gastouders krijgen daarnaast actieve ondersteuning van brancheorganisaties om hun tarieven vast te stellen.
Scholingssubsidie
De overheid stelt daarnaast een subsidie beschikbaar voor het scholen van nieuwe gastouders. Zij krijgen 90 procent van de opleidingskosten vergoed. Een nieuwe arbeidsmarktcampagne moet er daarnaast voor zorgen dat er meer gastouders bij komen en dat ouders en professionals meer te weten komen over dit alternatief voor de reguliere kinderopvang.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky