Logo_roc_van_twente_logo

Zes studenten van het ROC Twente die eerder deze maand hun diploma misliepen kunnen binnenkort alsnog hun papiertje ophalen. Daarvoor moeten ze nog wel een toets Nederlands maken maar dat is slechts een formaliteit: een zware onvoldoende is al genoeg om te slagen. De studenten vinden de situatie “absurd” en “belachelijk". Dit meldt Algemeen Dagblad.

De zes studenten van de opleiding Dienstverlening en Gastvrijheid hadden vrijstelling voor het vak Nederlands. De school ontdekte echter vlak voor de diploma-uitreiking dat de vrijstelling door nieuwe wetgeving ongeldig is. Hoewel de studenten al een brief hadden gehad dat ze geslaagd waren, ging de diploma-uitreiking toch aan hun neus voorbij omdat ze hun opleiding nog niet afgerond hebben.

De studenten moeten alsnog examen doen voor het vak Nederlands. De teleurstelling voor de studenten wordt nog eens vergroot door feit dat de studenten aan een 1 voldoende hebben om te slagen. “Als ik nog een voldoende had moeten halen voor dit examen, had ik tenminste begrepen waarom ik mijn diploma nog niet kon krijgen. Maar een hele hoop gedoe en zo veel teleurstelling voor een 1,7?”, reageert een van de studenten.

In een eerdere reactie noemt het ROC de situatie “super vervelend” en iets dat niet had mogen gebeuren. Maar toch een diploma geven was erger geweest, aldus voorzitter John van der Vegt. Volgens de school is de huidige gang van zaken dan ook de enige manier om de situatie op te lossen. De inspectie heeft dit bevestigd. Het ROC kan echter niet uitleggen waarom een zware onvoldoende genoeg is om te slagen. De studenten moeten op 17 maart examen doen. De school heeft aangeboden de extra kosten voor de studenten te vergoeden.

© Nationale Onderwijsgids