Practoraat Zorg & (Sensor)Technologie officieel van start

Tijdens een feestelijke bijeenkomst vierde Drenthe College op donderdag 2 februari in Assen de officiële start van het Practoraat Zorg & (Sensor)Technologie. Het Drenthe College is ontzettend trots op haar voortrekkersrol binnen dit eerste practoraat op dit vakgebied in Nederland. Dit meldt het Drenthe College.

Tijdens een inspirerend vakinhoudelijk programma konden genodigden van alle samenwerkingspartners en betrokken instanties uit het werkveld deelnemen aan verschillende workshops, de Tovertafel en een discussie met vragen waarom mensen wel of niet gebruik maken van technologie.

Naast de officiële openingshandeling door Albert Bruins Slot was een van de hoogtepunten van de morgen de installatie van Aad Oosterhof als practor. Met zijn achtergrond als wetenschappelijk onderzoeker en zijn fascinatie voor onderwijs en techniek is hij het ideale boegbeeld van dit bijzondere project. Voor Drenthe College is Aad geen onbekende, hij is al langere tijd actief binnen de sector Zorg&Welzijn.

Binnen het practoraat werken Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen, Provincie Drenthe en Gemeente Assen samen met zorginstellingen en het bedrijfsleven aan een u​​niek onderzoeks- en opleidingscentrum waar ontwikkeld wordt vanuit de gebruiker. Jenske Lorijn formuleerde het belang van deze insteek treffend: “We focussen ons op de toepassing vanuit de eindgebruiker, want daar moet je verandering bewerkstelligen.” Studenten vanuit mbo en hbo werken, samen met zorginstellingen en bedrijven, aan de ontwikkeling en praktische toepassing van technologische innovaties voor de zorg. Daarnaast komen er speciale onderwijsmodules waarmee zorg- en techniekstudenten, maar ook huidige medewerkers, hun kennis en vaardigheden op het gebied van zorg en technologie kunnen verdiepen. 

Dit is actueel en belangrijk omdat de zorgsector in Drenthe heeft te maken met een groeiende zorgbehoefte door de toenemende vergrijzing. Daarnaast stijgen de zorgkosten. Ouderen moeten en willen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Innovatieve technische oplossingen kunnen hierbij helpen.

Door: Redactie Nationale Zorggids