Normal_copyright_stockfreeimages_docent_leraar_

(Novum) - Vanaf 2016 ontstaat in het basisonderwijs een tekort aan leraren. Als er niets verandert en de economie zich gematigd herstelt, kan dit tekort oplopen tot ruim 6500 voltijdsbanen in 2025. Dat schrijven minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is het voor pas afgestudeerden nog lastig een baan te vinden in het basisonderwijs. Daar komt echter verandering in omdat veel oudere leraren met pensioen gaan. Op dit moment beginnen daarbij te weinig studenten aan de pabo, het opleidingsinstituut voor onderwijzend personeel in het basisonderwijs, om aan de toekomstige vraag te voldoen. De tekorten beginnen volgens de bewindslieden in de grote steden, vooral omdat daar het aantal leerlingen nog stijgt.

Het huidige lerarentekort voor vooral de exacte vakken en sommige talen in het voortgezet onderwijs groeit daarnaast naar verwachting de komende twee tot drie jaar nog. Na 2017 worden deze problemen echter kleiner omdat dan ook het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs begint te dalen.

In het middelbaar beroepsonderwijs stromen de komende jaren veel docenten uit en zijn in 2018 naar verwachting zo'n 1900 nieuwe leraren nodig. Daarna daalt de behoefte aan nieuwe leerkrachten naar minder dan duizend in 2022.