Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Onder regie van de Onderwijsinspectie brengt Peil.onderwijs de kennis, vaardigheden en houding van leerlingen aan het einde van het basisonderwijs in kaart. De organisatie begint met de vakken Kunstzinnige Oriëntatie en Natuur & Techniek in schooljaar 2015/2016. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Onderwijspeilingen bieden een aanvulling op het onderzoek naar het onderwijsstelsel als geheel. Onder de naam Peil.onderwijs zullen externe partijen in opdracht van de Onderwijsinspectie het toetsinstrumentarium voor de peilingen ontwikkelen en de onderzoeken uitvoeren. Met de uitkomsten komt de inspectie te weten wat kinderen leren op school, hoe deze resultaten zich in de tijd ontwikkelen en hoe deze zich verhouden tot het onderwijsaanbod.

Nadat een externe partij voor een bepaald inhoudsdomein meetinstrumenten heeft ontwikkeld, worden deze afgenomen bij leerlingen in groep 8 van een representatieve steekproef van scholen. De meetinstrumenten brengen kennis, vaardigheden en houding op het betreffende domein in kaart. De uitkomsten van het peilingsonderzoek geven op stelselniveau een beeld van het ‘kennen en kunnen’ in Nederland en factoren die daarop van invloed zijn. Niet op school- of leerlingniveau maar op het niveau van het Nederlandse primair onderwijs.

Scholen beslissen zelf of ze mee willen doen aan het peilingsonderzoek. De resultaten van een school zijn op geen enkele manier van invloed op de kwaliteitsbeoordeling van de school door de inspectie. Deelnemende scholen krijgen van het bureau dat het peilingsonderzoek uitvoert, de uitkomsten op school- en leerlingniveau teruggekoppeld. De Onderwijsinspectie rapporteert over de uitkomsten van de peilingen op stelselniveau, dus niet herleidbaar naar scholen en leerlingen.

De eerste peilingen starten bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Naast een jaarlijkse peiling van taal en rekenen, maakt de inspectie, in overleg met verschillende belanghebbenden, een keuze welke leergebieden het jaar daarop aan bod komen. Het Kohnstamm Instituut en ITS zijn de partijen die de scholen zullen benaderen om deel te nemen aan de peilingsonderzoeken. Cito ontwikkelt de meetinstrumenten voor deze peilingen.

© Nationale Onderwijsgids