Veel klaslokalen worden niet goed geventileerd of zijn juist te goed geïsoleerd. 70 procent van de klaslokalen is in de zomer te warm en 40 procent is in de winter koud, blijkt uit onderzoek van Gezonde Scholen. Hierdoor zitten veel kinderen versuft in de klas. De Vereniging Openbaar Onderwijs wil dat er actie wordt ondernomen. Dat meldt RTL Nieuws.
43 procent van de Nederlandse basisscholen klaagt over een muffe lucht in de lokalen, wat veroorzaakt wordt door slechte ventilatie. Dit heeft tot gevolg dat de kinderen zich minder goed concentreren en minder alert zijn. “In een muf klaslokaal is te weinig zuurstof en teveel CO2. Je gaat ervan gapen en wordt suf. De opname van de leerstof wordt 0”, zegt huisarts Job Nievaart.
De meeste schoolgebouwen voldoen niet aan de normen doordat ze erg oud zijn, zegt Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Het grootste probleem is volgens hem dat er matig of slecht geventileerd kan worden. “Daar moet in geïnvesteerd worden. Maar het geld dat daarvoor beschikbaar is, wordt niet altijd aan huisvesting uitgegeven”, aldus Jongewaard.
Het Ministerie van Onderwijs liet in een reactie aan RTL Nieuws weten een aantal jaar terug al 150 miljoen geïnvesteerd te hebben in het binnenklimaat op scholen, maar is het aan de schoolbesturen zelf om ervoor te zorgen dat scholen gezond en veilig zijn.
© Nationale Onderwijsgids
Het CO2 gehalte is een goede indicator van de luchtkwaliteit in klaslokalen. Met een CO2 meter kun je realtime de luchtkwaliteit monitoren. Meten=Weten! Door in elk klaslokaal een CO2 meter te plaatsen, weet je te allen tijde of er voldoende wordt geventileerd en of een mechanisch ventilatiesysteem goed functioneert! www.bewustventileren.nl