Normal_copyright_stockfreeimages_tekenen_knutselen_klas

Een school gericht op jongens en een school met lesstof dat gemaakt is door ouders of buren, zijn twee voorbeelden van de vier nieuwe onderwijsplannen die in Amsterdam uitgevoerd gaan worden. De winnaars zijn Klein Amsterdam, Laterna Magica, Kiem VMBO en de Alan Turing School. Deze vier initiatieven ontvangen subsidie. Dat melden Het Parool en de Volkskrant.

Naar aanleiding van de behoefte aan nieuwe scholen in Amsterdam startte wethouder Simone Kukenheim (D66) een prijsvraag voor Amsterdammers om met plannen te komen voor 'onze nieuwe school in Amsterdam'. In totaal zijn er 124 zeer uiteenlopende ideeën ingediend. Na een voorselectie van vijftien gegadigden, maakte Kukenheim afgelopen woensdag de vier winnen plannen bekend. De vier winnaars zijn toegelaten tot de zogenoemde Kraamkamer, waarin zij door de gemeente Amsterdam worden ondersteund om de scholen daadwerkelijk te starten. In sommige gevallen bestaat de school al, maar mogen ze deze hervormen.

Klein Amsterdam is een onconventionele school, omdat het focust op de zogenaamde tussenruimte, waarin school, thuis en de stad samenkomen. Het tweede onderwijsplan is Laterna Magica: een school voor leerlingen van 0 tot enmet 18 jaar, waarbij nieuwsgierigheid als bron wordt gezien voor leren. De derde is De Alan Turing School: deze school biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot en met 18 jaar, op hun eigen tempo en met goede vakdocenten. De school is 50 weken per jaar geopend, van 8 tot 22 uur. Tot slot een VMBO voor jongens. Deze school is afgestemd op het ontwikkelingstempo, de interesses, de talenten en de beweeglijkheid van (vooral) jongens. Leerlingen worden meer betrokken bij de buurt en andersom.

“Het was pionieren en geweldig om met zo veel betrokken ouders, docenten en leerlingen aan nieuwe scholen te werken”, aldus Kukenheim. Volgens de wethouder is het ministerie ook erg enthousiast. De Amsterdamse werkwijze loopt vooruit op de plannen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dekker wil de Onderwijswet moderniseren zodat het gemakkelijker wordt om nieuwe scholen te stichten. 

© Nationale Onderwijsgids