Ruim 143.000 leerlingen hebben deelgenomen aan de Centrale Eindtoets 2016. 80 procent van de basisscholen nam de Centrale Eindtoets af. In totaal haalden 6.850 leerlingen de maximale standaardscore van 550. Er waren vier leerlingen die één fout hadden. Geen enkele leerling heeft de eindtoets foutloos gemaakt. Dat meldt College voor Toetsen en Examens.
De basisscholen ontvangen voor iedere leerling een leerlingrapport met daarin de toetsuitslag, de beheersing van de referentieniveaus en een advies over het type brugklas dat daar het beste bij past. Vanwege de referentieniveaus is het leerlingrapport vernieuwd. De poppetjesgrafiek is vervangen door een nieuw ontwerp waarin in een oogopslag te zien is wat voor een leerling het geadviseerde brugklastype is, wat de standaardscore is, hoe de leerling de toets gemaakt heeft op de deelgebieden en in welke mate hij/zij de referentieniveaus beheerst.
Het toetsadvies is een second opinion op het schooladvies dat door de school voor 1 maart is gegeven. Als een leerling beter presteert op de Centrale Eindtoets dan het schooladvies aangeeft, dan moet de basisschool het eerder gegeven schooladvies van de leerling heroverwegen. De basisschool kan dan het schooladvies naar boven toe bijstellen. Besluit de basisschool om het advies niet naar boven bij te stellen, dan is de school verplicht om dit besluit te motiveren, bij voorkeur ook in een gesprek met de ouders en de leerling.
Basisscholen zijn sinds dit schooljaar verplicht om hun leerlingen een eindtoets te laten maken. Zij hebben daarvoor de keuze tussen de Centrale Eindtoets of een andere door de minister toegelaten eindtoets. Dat zijn dit jaar Route 8 en de IEP Eindtoets.
Iedere leerling krijgt een standaardscore op een schaal van 501 tot en met 550. Op basis hiervan wordt het best passende brugklastype geadviseerd. Dit jaar behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 534,9. Het best passende brugklastype bij deze standaardscore is gemengde/theoretische leerweg en havo.
De adviezen op basis van de Centrale Eindtoets laten vrijwel hetzelfde beeld zien als de adviezen in voorgaande jaren: ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vmbo, havo of vwo gekregen. Het is nog niet bekend hoeveel toetsadviezen hoger of juist lager zijn uitgevallen dan het schooladvies. Alle basisscholen moeten daarvoor eerst hun gegevens hebben ingevoerd in het Basisregister Onderwijs van DUO.
De rapportages op schoolniveau zijn vanaf woensdag 25 mei voor de scholen beschikbaar.
© Nationale Onderwijsgids