Normal_normal_3d-printer

In het Techniekpact is afgesproken dat basisscholen in 2020 goed techniekonderwijs geven, maar in het geval van onbekende technieken, zoals 3D-printen voor veel leraren waarschijnlijk is, gaat de invoering ervan niet vanzelf. Op 15 juni vindt daarom een 3D-print challenge plaats in het Auditorium van Windesheim. Deelnemende scholen ontwerpen een lesactiviteit, die zich richt op het ontwerpen van een oplossing voor een probleem en zetten de 3D-printer hierbij als middel in. Dat meldt Windesheim.

“Daar komen ze weer met iets nieuws. Je kunt je de verzuchting van leraren op de basisschool voorstellen, als reactie op een plan om aan 3D-printen en digitale techniek te gaan doen”, zo omschrijft lector Hanno van Keulen van het lectoraat Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding de inzet van nieuwe digitale middelen in het klaslokaal.

Via pitches demonstreren de deelnemers hoe de lesactiviteit de ontwikkeling van digitale vaardigheden bij kinderen stimuleert. Hierna volgt een opdracht, waarover ze zich ter plekke mogen buigen. De jury loopt rond, beoordeelt zowel proces als product én kiest de winnaar van de allereerste 3D-print challenge op Windesheim.

Bij stagescholen van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) van Windesheim viel een tijd terug een uitnodiging voor deze challenge in de bus. De uitdaging: ga aan de slag met 3D-printen op school. Twaalf basisscholen doen mee. Samen met leerkrachten, bestuursleden en relatiebeheerders konden ze op 16 maart volop ideeën opdoen tijdens een inspiratiemiddag, met assistentie van onze Pabostudenten. Voor scholen die wilden participeren, maar die zelf nog geen 3D-printer in huis hadden, had Windesheim een cadeau: een eigen printer.

Onder de scholen zijn zes TechnoDiscovery-basisscholen die zich profileren op het vlak van wetenschap en techniek. TechnoDiscovery verbindt basisscholen, lerarenopleidingen, v(mb)o, bedrijfsleven en kennisinstituten en organiseert de 3D-print challenge samen met TechYourFuture (samenwerking Windesheim, Saxion, Universiteit Twente) en Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland.

© Nationale Onderwijsgids