Deze week is er een ware hittegolf op komst. Het is belangrijk dat kinderen, ook als ze naar school gaan, goed beschermd worden tegen de zon. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Zware verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen. Dat meldt KWF.
De huid heeft door de slechte zomer in Nederland nog niet goed kunnen wennen aan de zon. Daarom is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen door te 'smeren, kleren, weren'. De KWF raadt aan regelmatig in te smeren, de huid de bedekken met kleding en de zon af te weren door af en toe de schaduw op te zoeken.
KWF heeft ook feiten en cijfers op een rij gezet. Zo is 40 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar in het afgelopen jaar verbrand door de zon. Nog geen derde van de Nederlandse ouders smeert hun kinderen altijd 30 minuten voor blootstelling aan de zon in als ze naar het strand of het zwembad gaan. Slechts 17 procent herhaalt het insmeren iedere 2 uur.
Verbranding door de zon is een grote risicofactor voor huidkanker. In deze tropische week roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich goed te beschermen tegen de zon, juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Jaarlijks krijgen ruim 50.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Tien jaar geleden waren dit er nog 31.000. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting circa 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020.
Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terrasje in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen de zon. De zon kan je huid beschadigen wat later kan leiden tot huidkanker.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids