Eerder deze week ontstond ophef over de hoge bijdrage die Amsterdamse scholen van ouders vragen. De ouderbijdrage is officieel vrijwillig, ouders hoeven deze niet te betalen. Toch zouden er scholen zijn die lijsten ophangen van ouders die nog niet hebben betaald. Nu blijkt dit laatste niet helemaal te kloppen, concludeert NRC Handelsblad uit navraag. Het gaat om lijsten met aantallen ouders per klas die nog niet hebben betaald. Ouders worden daarbij dus niet met naam en toenaam genoemd. Dit meldt NRC Handelsblad.
SP-Raadslid Erik Flentge, die de uitspraak deed in het oorspronkelijke artikel in Parool, zegt dat hij niet volledig geciteerd is. Tijdens het onderzoek dat de SP deed naar de ouderbijdrage op Amsterdamse scholen is Flentge geen lijsten tegengekomen waarop ouders specifiek worden genoemd. Ook bij het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) van basisscholen in Amsterdam is niets bekend van dergelijke lijsten.
Op een indirecte manier duidelijk maken dat de ouderbijdrage nog niet binnen is, vindt het BBO niet zo’n probleem. Zo zou er tenminste een school zijn van wie de leerlingen geen Sinterklaascadeautje krijgen als de ouderbijdrage nog niet binnen is omdat de cadeautjes van deze bijdrage worden betaald. Een school mag best laten zien dat bepaalde extra activiteiten alleen mogelijk zijn met financiële ondersteuning van de ouders, zegt Herbert de Bruijne namens BBO.
In de praktijk zal het echter wel meevallen, denkt De Bruijne. Het echte probleem zijn de grote verschillen tussen de bijdragen die scholen vragen. Gemiddeld vragen basisscholen 112 euro en middelbare scholen 263 maar er zijn ook uitschieters bekend van wel 2000 euro. De Bruijne is bang dat de hoge ouderbijdrage bij ouders bepalend kan zijn in de keuze voor een school. “En dat is niet de bedoeling”, zegt De Bruijne.
Door : Redactie Nationale Onderwijsgids