In Den Haag wordt de viering van Pasen op sommige protestantse en rooms-katholieke basisscholen aangepast. Christelijke tradities worden afgezwakt om islamitische en andere niet-christelijke leerlingen meer tegemoet te komen. Dat meldt het AD.
Vorig jaar ontstond er een discussie op Amsterdamse scholen over het wel of niet vieren van Pasen en Kerst. Islamitische ouders zouden de scholen hebben gevraagd om het christelijke karakter van de feesten wat minder zichtbaar te maken. Ook in andere multiculturele wijken in het land wordt steeds vaker nagedacht over de rol van christelijke feesten op scholen. De schoolleiders in Den Haag zijn van mening dat de viering aangepast moet worden voor de leerlingen die niet-christelijk zijn.
Volgens Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Lucas Onderwijs, de katholieke onderwijskoepel in Den Haag, is de populatie leerlingen essentieel voor het wel of niet in stand houden van de tradities rondom Pasen. John Verhoeff, schooldirecteur van protestantse basisschool O3 vindt het belangrijker dat alle leerlingen zich welkom voelen op zijn school. Het vasthouden aan conservatieve tradities past daar volgens hem niet bij.
De aanpassing van de paas- en kerstviering op christelijke scholen is daarentegen ook tegenstrijdig. Sommige ouders willen dat deze scholen de tradities juist blijven volgen, omdat ze vinden dat de scholen hun christelijke karakter moeten behouden. Van Vliet ziet deze verdeeldheid ook, maar voegt daaraan toe dat respect hebben voor elkaar ook belangrijk is.
Of christelijke scholen wel of geen Pasen vieren volgens de tradities, blijft dus een punt van discussie met twee kanten. Dat vindt ook Verus, de landelijke vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Het is volgens een woordvoerder helemaal aan de scholen zelf hoe zij Pasen en Kerst invullen. Dat sommige scholen in Den Haag hun tradities tegenwoordig wat afzwakken vanwege niet-christelijke leerlingen is wat Verus betreft dus wel te begrijpen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
We passen al onze gewoonten en gebruiken aan totdat wij een Islamitisch land zijn en ons compleet aangepast hebben aan de Islam. Dit is pas de eerste stap en de omgekeerde wereld, maar wanneer je er iets van wilt zeggen ben je een racist. Langzamerhand raken we in Nederland onze eigen normen, waarden en vrijheid kwijt.
En zo creëert het katholiek onderwijs zijn eigen beeldenstorm. Bravo
.... een keuze is om dat te accepteren en te blijven komen of om juist niet meer te willen deelnemen. Praten helpt, aanpassen omwille van de goede lieve vrede niet echt. Open eerst het gesprek voordat er aanpassingen gedaan worden. Fijne Paasdagen voor een ieder
... Net zo als de eigen regels bij iedereen thuis gelden. Wil of kun je niet leven met deze regels kom dan niet langs. Je mag/kunt natuurlijk bespreekbaar maken dat (bepaalde regels / rituelen) niet (meer`) passen, maar dan is het aan de ontvanger of deze er iets mee wil/kan doen. Indien er niets gebeurt is dat niet discriminerend, maar een eigen keuze, net zo als dat voor de zender een
Mooi verwoord Hildebrand, inleveren van eigen gebruiken, rituelen en tradities omwille van wat? De goede lieve vrede? Dat kan toch niet zo zijn, rekening houden met elkaar is dan wel logisch / begrijpelijk, maar werkt zeker 2 kanten op en helaas zie ik daar weinig van terug. Nederland zie ik als een groot huis, waar regels gelden. (dat geldt ook voor provincies, steden, dorpen etc.). Net ..
Hoe weinig waardevast zijn mensen zoals Ewald van Vliet en John Verhoeff nu ze ertoe besloten hebben christelijke uitingen aan te passen om de boel 'maar bij elkaar te houden'. Men levert christelijke gebruiken in omwille van een humanistische overweging. Op den duur zullen zij het ook aanvaardbaar gaan vinden dat de islam als beleefde religie op christelijke scholen voorrang wordt gegeven.