Het gebeurt steeds vaker dat ouders bij een conflict met de school juridisch advies inwinnen of zelfs naar de rechter stappen. Dit blijkt uit een toenemend aantal verzoeken van ouders bij rechtsbijstandverzekeraars. De PO-raad en belangenbehartiger Ouders & Onderwijs maken zich zorgen over deze juridisering van het onderwijs. Dit meldt Trouw.
Verzekeraar Achmea Rechtsbijstand merkt een duidelijke stijging in het aantal verzoeken om advies bij onderwijsconflicten. Vorig jaar behandelde de rechtsbijstandverzekeraar 784 zaken terwijl dat er vijf jaar geleden nog maar 557 waren. Voor sommige verzekeraars is deze toename zelfs aanleiding tot specialisatie. Zo heeft verzekeraar Arag nu juristen in dienst die alleen maar onderwijsgeschillen afhandelen.
De conflicten met school hebben veelal te maken met de plaatsing van een kind. Ouders leggen zich er niet meer bij neer wanneer hun kind niet terecht kan op de school of in de klas van hun keuze. Soms is dit het gevolg van het nieuwe passend onderwijsstelsel, in andere gevallen wordt een kind uitgeloot omdat een school teveel inschrijvingen binnen heeft gekregen. In de meeste gevallen is een bemiddelingsgesprek voldoende om het conflict op te lossen. Ouders die hun gelijk bij de rechter willen halen zijn nog een uitzondering. "Ik denk dat van de driehonderd verzoeken per jaar er maar tien tot twintig voor de rechter komen", vertelt jurist Maarten Schipper van ARAG.
Toch maken onderwijs- en ouderbelangenorganisatie zich zorgen over de trend. Liever zien zij dat er helemaal geen juridisch traject aan te pas komt bij conflicten met school. Het is vooral in het belang van het kind dat ouders en scholen problemen zelf oplossen in een goed gesprek. Desnoods met hulp van een externe bemiddelaar.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids