Logo__cid_image002_png_01d35d52

Deze week is een speciale website over auteursrecht voor kinderen live gegaan: auteursrechtvoorjou.nl. Auteursrechtvoorjou.nl is het kleine zusje van de website auteursrecht.nl. Beide sites zijn eigendom van en worden beheerd door de Federatie Auteursrechtbelangen, zo meldt de federatie.

Auteursrechtvoorjou.nl is voortgekomen uit een aantal onderwijsprojecten die de Federatie Auteursrechtbelangen de laatste jaren heeft ontwikkeld met diverse onderwijspartners, zoals KlasseTV, Nieuwsbegrip en MediaMasters, in het kader van de bevordering van mediawijsheid van kinderen. Deze projecten zijn ontstaan uit door het ministerie van onderwijs gesubsidieerde pilots; ook Onderwijs hecht belang aan toegankelijke en positieve informatie voor kinderen over auteursrecht. Kinderen krijgen namelijk in toenemende mate te maken met auteursrechtelijke kwesties, omdat zij zich hoe langer hoe meer in de digitale wereld bewegen en manifesteren. Daarbij zijn kinderen enerzijds zelf creatieve makers, anderzijds gebruikers van creatieve werken van anderen. Daar komen rechten, maar ook spelregels bij kijken. De Federatie heeft auteursrechtvoorjou.nl ontwikkeld om aan deze informatiebehoefte tegemoet te komen.
 
Deze maand, waarin ook de Week van de Mediawijsheid valt, zijn door genoemde onderwijspartners nieuwe lessen en opdrachten gelanceerd waarin de kinderen en hun leerkrachten en ouders voor de antwoorden worden verwezen naar auteursrechtvoorjou.nl. Zo heeft KlasseTV een nieuw lespakket over auteursrecht gemaakt, getiteld ‘Beroemd worden’, en heeft Nieuwsbegrip een nieuwe les over auteursrecht online gezet. En ook dit jaar zijn in de MediaMasters game opdrachten verwerkt waarin onder meer naar de nieuwe site wordt verwezen.
 
Auteursrecht is een ingewikkeld onderwerp met vele nuances. Met de website auteursrechtvoorjou.nl is geprobeerd de belangrijkste boodschap van het auteursrecht op een toegankelijke en op kinderen toegesneden wijze weer te geven. Die boodschap is vertaald naar vier hoofdvragen: Hoe krijg je auteursrecht, waarom is auteursrecht belangrijk voor jou, waar kun je auteursrecht op hebben, en wat mag je doen met werk van anderen? 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids