Elke dag buiten les: 'Zaken zoals pesten worden meteen uitgepraat'

Op Kbs Effen in Noord-Brabant krijgen alle leerlingen iedere dag buitenlessen. Dat is goed voor de gezondheid, de sfeer, de concentratie, de taalontwikkeling, de sociale vaardigheden en het werkt preventief bij gedragsproblemen. Dit meldt PZC.

De school in Effen is naar eigen zeggen de eerste school in Nederland die deze buitenlessen dagelijks aanbiedt. De leerlingen gaan de komende zes weken aan de slag met het thema wetenschap en techniek. Hierbij moeten ze bijvoorbeeld een legopoppetje naar de overkant van een meer laten varen. De leerlingen moeten dan zelf nadenken over drijven, varen, gewicht, stabiliteit, de constructie en het ontwerp van het vaartuig. Het is handenarbeid, techniek en kennis van de natuur ineen.
 
Dit gebeurt volgens het FONK-concept, dat in 2018 is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting Katholiek Onderwijs Breda (INOS) en Wij zijn JONG (WZJ). Zij vonden elkaar in “het overweldigende wetenschappelijke bewijs voor wat de natuur in positieve zin bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren”. 
 
Dat ziet meester Bas van der Broek ook: “Kinderen vergeten buiten dat ze verlegen zijn. Ze vertellen gewoon hun verhaal. Dat zorgt voor zelfvertrouwen". Iedereen weet inmiddels dat bewegen en de natuur goed zijn voor de gezondheid. Daarnaast zijn er andere positieve effecten zoals verantwoordelijkheid nemen, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. “Zaken zoals pesten, waar je gewoonlijk een groepsgesprek over voert in de klas, lossen als vanzelf op. Dat wordt meteen uitgepraat”, ziet Van der Broek.
 
De verwachting is dat de FONK-aanpak preventief werkt. “Tegenwoordig worden er programma's en therapieën ingezet om gedrags- en leerproblemen aan te pakken. Het is nog moeilijk te meten, maar wij spelen daar van tevoren al op in en verwachten dat kinderen baat hebben bij buitenonderwijs en dat er minder uitval zal ontstaan.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids