Eén op de vier basisschoolleerlingen heeft weleens meegemaakt dat een klasgenoot via de groepsapp gepest wordt. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Mediamasters en Kidsweek. Het is misschien wel nuttig om in een groepsapp te zitten, maar als je dit meemaakt kan dat best stressvol zijn. Dit meldt VOS/ABB.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 92 procent van de kinderen van 9 tot 13 jaar een eigen mobieltje heeft. Daarmee sturen ze dagelijks berichten naar familie, vrienden en klasgenoten. WhatsApp is daarbij het populairste.
Klassenapps
Ook de populariteit van groepsapps is groot. Negen van de tien kinderen geven aan in één of meerdere app-groepen te zitten. Twee op de tien kinderen zijn actief in méér dan tien groepsapps. Kinderen zitten vooral in klassenapps, ruim twee op de drie kinderen zijn actief in zo’n appgroep.
Zo’n klassenapp is hartstikke handig voor uitwisseling van het huiswerk of om elkaar eraan te herinneren je gymkleren mee te nemen. Ondanks verschillende afspraken en regels die gemaakt zijn om het in zo’n groep gezellig te houden ziet 20 procent van de kinderen weleens berichten voorbijkomen die ze liever niet zagen. Dat zijn dan bijvoorbeeld gewelddadige video’s, naaktfoto’s of onaardige berichten.
Mediawijsheid
“De resultaten onderstrepen het belang van initiatieven als Mediamasters waarbij de focus ligt bij het opdoen van basiskennis over mediawijsheid”, aldus Sarah Hijmans, eindredacteur van de serious game Mediamasters. Deze game kan tijdens de Week van de Mediawijsheid gratis gespeeld worden door groep 7 en 8.
Door: Nationale Onderwijsgids