De provincie Utrecht telt er steeds meer, groenblauwe schoolpleinen. En er zijn er weer twee bijgekomen: op KBS Vroonestein in Nieuwegein en op de Montessorischool in Rhenen. Aan gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht de eer om de opening in Nieuwegein te verrichten en met eigen ogen te zien wat de voordelen van zo’n klimaatbestendig schoolplein zijn. Dit meldt de provincie Utrecht.
De Nederlandse zomers kennen steeds meer hete dagen. Om ervoor te zorgen dat leerlingen in de pauzes toch lekker buiten kunnen spelen, is het belangrijk om schaduwplekken en koele plekken op een schoolplein te creëren. Het vergroenen van schoolpleinen vormt een belangrijke schakel in de aanpak om de regio Utrecht aan te passen aan weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Groene schoolpleinen houden meer water vast, zorgen voor een gezondere leefomgeving én voor meer biodiversiteit. Hoe meer scholen hieraan meedoen, hoe groter het effect.
Schaduw en afvoer van overtollig water
Mirjam Sterk is blij dat steeds meer schoolpleinen klimaatbestendig worden gemaakt: "Door klimaatverandering zien we dat zomers warmer worden en regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor opvang van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen én fijn voor de omgeving! Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur. We vinden het mooi dat we hier als provincie een bijdrage aan kunnen leveren."
Stenen en tegels houden warmte vast, iets dat tijdens hete dagen juist voorkomen moet worden. Minder tegels en meer groen zorgen en voor dat het niet alleen op, maar ook rondom een schoolplein koeler kan worden.
Door: Nationale Onderwijsgids