Vandaag organiseert JINC het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. Dan staat de top van toonaangevende Nederlandse organisaties haar stoel af aan een leerling die opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. “Zij doen een waardevolle ervaring op voor later. En de organisaties versterken hun binding met de maatschappij en hun betrokkenheid bij kansengelijkheid”, weet JINC-directeur Daniël Roos. Dat meldt JINC.
Ruim 600 jongeren krijgen tijdens JINC Baas van Morgen de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of uitgeverij. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar zwaaien de scepter bij onder andere VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB. JINC Baas van Morgen is een feestelijk evenement voor jongeren die via hun eigen netwerk weinig tot geen toegang hebben tot de top van deze organisaties. Als JINC Baas van Morgen schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe en geven ze hun visie op een bepaald vraagstuk. Al sinds de eerste editie in 2015 doen bedrijven zoals ING en TomTom mee met JINC Baas van Morgen. Dit jaar verwelkomt JINC talloze nieuwe organisaties, waaronder Mastercard, het Concertgebouw en BDO.
Buiten de comfortzone
JINC-directeur Roos: “We weten dat de leerlingen veel leren van deze dag. Ook geeft het meelopen een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. En minstens zo belangrijk: ze komen op een veilige, laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk buiten hun comfortzone. Zoeken de leerlingen een stageplek, advies of begeleiding bij een baan? Dan hebben ze na deze onvergetelijke dag het telefoonnummer van een invloedrijke kruiwagen op zak.” Ook voor de deelnemende organisaties is JINC Baas van Morgen waardevol. Ze zetten zo hun engagement voor kansengelijkheid kracht bij, inspireren hun medewerkers en doen verrassende inzichten op voor het vraagstuk dat de leerling behandelt.
Politiek
Een aantal speciale elementen maakt JINC Baas van Morgen dit jaar extra bijzonder. Roos: “We zijn trots dat JINC Baas van Morgen ook de politiek in beweging brengt. Zo staan naast minister Dennis Wiersma van Onderwijs, nog drie ministers dit jaar hun stoel af aan een leerling: Robert Dijkgraaf, Sigrid Kaag, en Carola Schouten.”
'Girls only' en België
Nog een unicum is dat de organisatie in Amsterdam een JINC Baas van Morgen ‘girls only’ editie introduceert, speciaal voor meisjes. Daarmee wil JINC extra aandacht vestigen op genderongelijkheid en in het bijzonder het glazen plafond. En voor het eerst in de geschiedenis vindt vandaag JINC Baas van Morgen plaats in zowel Nederland als België. In Antwerpen en Mechelen nemen hier dertig leerlingen plaats op een directeursstoel.
Door: Nationale Onderwijsgids