Scholen, leraren en zelfs ouders hebben afgelopen week brieven ontvangen. De afzender is een conservatieve stichting die tegen de Week van de Lentekriebels is. Het kabinet keurt deze anticampagne af. Dat meldt het AD.
De Week van de Lentekriebels is maandag weer van start gegaan. Het is een project van kenniscentrum Rutgers waarbij basisschoolleerlingen les krijgen over seksualiteit en relaties. Leraren en medewerkers van Rutgers werden vorig jaar tijdens de Week zelfs bedreigd.
Gezin in Gevaar
De conservatieve stichting Civitas Christiana heft een folder rondgestuurd waarin 10 redenen staan om de Week van de Lentekriebels van school te weren. Dat doen zij onder de naam ‘Gezin in Gevaar’.
Scholen door heel Nederland hebben flyers van de stichting in de brievenbus ontvangen. Leraren en ouders krijgen de folders zelfs doorgestuurd van andere ouders via social media.
Bizarre boodschap
Verschillende schoolbestuurders vinden de campagne van Gezin in Gevaar belachelijk. Jeroen Goes, bestuurder van meerdere scholen in de omgeving van Bilthoven, vindt het maar een bizarre boodschap. Scholen zijn er niet op uit om kinderen op jonge leeftijd seksuele handelingen aan te leren, maar zo legt Gezin in Gevaar dat wel uit, stelt Goes.
Politiek staat achter de leerlingen
Demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul wil dat de acties van Gezin in Gevaar zo snel mogelijk stoppen. Voor leraren is het heel belangrijk dat ze weten dat de politiek achter hen staat, zo laat ze aan het AD weten. “Onderwijs gaat over het overdragen van kennis, maar ook over persoonsvorming en socialisatie.” Paul vindt dat de scholen bezig zijn met wat ze moeten doen, ook tijdens de Week van de Lentekriebels. “En wij staan achter hen.”
Scholen die last hebben van bedreigingen kunnen naar de onderwijsinspectie stappen. Een woordvoerder van de inspectie geeft aan dat ze zeker kunnen helpen ‘als het de veiligheid van de leerlingen raakt.’ Maar, zo benadrukt hij, de inspectie is geen politie, dus het ligt eraan hoe erg de bedreiging is.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk