Basisscholen Utrecht gaan vrijwillige ouderbijdrage in gezamenlijke pot stoppen

Een groep Utrechtse basisscholen is van plan om de vrijwillige ouderbijdrage eerlijker te verdelen. Dit doen ze door dit geld in een gezamenlijk potje te storten, zodat ook kinderen van ouders die geen geld hebben voor de bijdrage, meekunnen op excursies. Dit in het kader van het Solidariteitsfonds. Meer dan de helft van de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in Utrecht doen mee aan het plan. Scholen zijn erg blij met dit idee, maar uiteraard zijn er ook vragen. Dat meldt RTV Utrecht.

De gemeente Utrecht hoopt de discussie over de vrijwillige ouderbijdrage te stoppen met het zogenoemde Solidariteitsfonds. Scholen vragen ouders namelijk om een bijdrage om bijvoorbeeld schoolreisjes van te organiseren. Zij kunnen ouders niet forceren om te betalen, want sinds 2021 is de ouderbijdrage vrijwillig. Mocht een ouder niet kunnen of willen betalen, dan zou het kind in kwestie wel gewoon mee moeten kunnen doen. Toch worden ouders vaak onder druk gezet om de bijdrage wel te betalen.

Voorbeelden 

PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers van onderwijs heeft genoeg voorbeelden. Een kind mocht in september niet mee op schoolkamp omdat de ouders niet hadden betaald. “Ik heb toen vragen gesteld aan de wethouder en deze wees de school erop dat dit echt niet mag.”  Het kind mocht uiteindelijk wel mee op kamp.

Vrijwillige ouderbijdrage afgeschaft 

Op de 25 basisscholen van de Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) schaften ze de vrijwillige ouderbijdrage vorig jaar al af. Het KSU is dan ook erg blij met het Solidariteitsfonds.

Scholen in Utrecht vragen gemiddeld een bijdrage van 67.75 euro per kind. Dat onthulde wethouder Eerenberg vorig jaar tijdens een debat. Al zijn er wel vijf basisscholen die geen bijdrage vragen. Een aantal scholen vragen meer. Basisschool Happy Kids uit Overvecht vraagt elk schooljaar 1.150 euro per kind.

Solidariteitsfonds 

Alle ouderbijdrages van scholen uit Utrecht die meedoen aan het Solidariteitsfonds moeten in een pot belanden. Daarna wordt het geld verdeeld. De zogenaamde rijke scholen krijgen iets minder dan de zogenaamde arme scholen. Elke school moet met het geld iets extra’s kunnen doen.

Het fonds moet in al in schooljaar 2025/2026 van start gaan. Daarom zijn er veel vragen. Want wat als de ene school wel naar De Efteling wil en de andere school vindt de plaatselijke kinderboerderij al een perfect uitje. De gemeente heeft op deze vragen nog geen antwoord, maar in een werkgroep met schoolbesturen zijn ze bezig om het Solidariteitsfonds uit te werken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk