Een kind aanmelden voor een basisschool in de stad Groningen kan voortaan vanaf het moment dat het kind drie jaar is. Met een nieuw aanmeldsysteem moeten alle kinderen dezelfde kans krijgen om op de school van hun eerste keuze te komen, zo vindt de gemeente Groningen. Dat meldt RTV Noord.
Een aantal basisschool uit de stad zijn erg populair, waardoor niet alle kinderen daar naartoe kunnen. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ was het principe waar men zich aan hield. Hoger opgeleide ouders meldden hun kind vaak al op hele jonge leeftijd aan en kwamen dus altijd op de voorkeursschool terecht.
Aanmelden vanaf drie jaar
Direct nadat het kind drie jaar is geworden, kan je je kind voor de basisschool aanmelden. Zo kan niemand een plek op school al heel vroeg vastleggen. Aan de andere kant hoopt de gemeente Groningen dat ouders hun kind nu op tijd aanmelden. Vaak weten ouders niet dat er wachtlijsten staan.
Wachtlijst
Scholen in het oosten van de stad Groningen hebben vaak te maken met een wachtlijst. Scholen die te veel aanmeldingen binnenkrijgen, moeten gaan loten. Als op de school al een broertje of zusje zit, is het jongere kind ook welkom. Bij de drie basisscholen die het dichtst bij de woning van de ouders staan, krijgt het kind ook voorrang. Een peuter met een VVE-indicatie op de kinderopvang krijgt ook voorrang. Deze kinderen hebben namelijk extra hulp nodig in de voorbereiding naar de basisschool.
Voorrang
Schoolbesturen hebben flink overlegd gevoerd en daarom komt er nu nog een voorrangscriterium bij. Kinderen die al op de kinderopvang zitten van een Integraal Kind Centrum (IKC) krijgen voorrang bij de basisschool van dat IKC. Vaak zijn dit ook kinderen van hoogopgeleide ouders. Omdat die kinderen nu al gebruik maken van de kinderopvang in het gebouw, zijn ze ook welkom op de basisschool.
Centraal aanmeldsysteem
De basisscholen gaan geen gebruik maken van een centraal aanmeldsysteem. Daar maken middelbare scholen wel gebruik van. Dat was pure noodzaak, want kinderen werden op meerdere scholen tegelijk ingeschreven. Scholen wisten zo niet hoeveel belangstelling er nu echt was.
De ervaringen vanuit het voortgezet onderwijs willen de schoolbesturen eerst afwachten. Zes van de 52 basisscholen in Groningen hebben een wachtlijst en het kost tijd en geld om een systeem op te zetten.
Loting
Kinderen kunnen voor zoveel mogelijk scholen aangemeld worden als dat de ouders zelf willen. De school neemt na een loting zelf contact op met de ouders. Dan horen de ouders of hun kind is ingeloot en mogen ze beslissen of ze gebruikmaken van de aanmelding of niet. Als alle scholen op hetzelfde moment loten of de uitslag van de loting bekendmaken is dat alleen mogelijk. Scholen moeten ouders helpen met het vinden van een plek als hun kind overal is uitgeloot.
Nog niet alle basisscholen zijn zover. Nog niet op alle schoolwebsites is de aanmeldprocedure te vinden. Twee locaties van IKC Borgman in de Oosterparkwijk, de Sint Franciscusschool, de Vuurtoren, Sint Michaëlschool en de Oosterhoogebrugschool zijn flink in trek bij ouders. Dat komt vanwege de nieuwbouw in de Oosterparkwijk en de komst van veel jonge gezinnen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk