Koningin Máxima lanceert landelijk lesprogramma voor technologie

Woensdag 2 oktober lanceerde Koningin Máxima het landelijke lesprogramma voor innovatieve technologie VAKKANJERS dat dit jaar 25 jaar bestaat. Aan Vakkanjers doen elk jaar duizenden leerlingen uit het basis- en voorgezet onderwijs mee. Het programma helpt ze om hun technische en innovatieve talenten te ontdekken. Belangrijk, omdat de arbeidsmarkt schreeuwt om technologisch geschoolde mensen. Dat meldt Platform Talent voor Technologie. 

Koningin Máxima ging in een bomvol Space Expo in gesprek met leerlingen uit heel Nederland over hun project en hun ambities. Waar traditioneel nog vooral jongens een technische richting kiezen in het vervolgonderwijs, blijkt uit de recente Monitor van Techniekpact juist een lichte toename van het aantal meisjes dat haar toekomst in een technologisch beroep ziet. Alle reden voor de koningin om het officiële startsein van het jubileumjaar van Vakkanjers samen met 4 meiden te geven.  

Technologieonderwijs op jonge leeftijd 

André Kuipers, ambassadeur van Vakkanjers, onderschrijft het belang van technologieonderwijs op jonge leeftijd: “Met technologie kun je de wereld veranderen. Of je nu een satelliet bouwt of een robot ontwerpt, alles begint met nieuwsgierig zijn en dingen willen ontdekken. Met de projecten van Vakkanjers ontdekken jongens én meisjes spelenderwijs hoe leuk en belangrijk techniek is. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Elk schooljaar een ander thema 

Elk schooljaar van Vakkanjers heeft een ander thema, waaraan challenges zijn gekoppeld. Scholen presenteren hun uitvindingen tijdens regionale finales en tot slot tijdens een grote landelijke finale. In dit jubileumjaar van Vakkanjers is het thema: Ruimtemissie Aarde, blik op de toekomst! In samenwerking met de ASE (Association of Space Explorers) en André Kuipers gaan leerlingen ideeën bedenken hoe je met techniek uit de ruimtevaart het leven op onze planeet beter, mooier, gezonder kunt maken.

De Vakkanjer-challenges zijn afgestemd op de leeftijd van de deelnemers en variëren dit jaar van het bouwen van een satelliet tot het ontwerpen van een onderzoeksvoertuig op aarde, of een combinatie van een mens en machine.

Deze week is André Kuipers gastheer van het XXV Planetary Congress in Nederland. Zo’n 70 internationale astronauten van de ASE komen bijeen. Afgelopen maandag vond de opening plaats bij ESA ESTEC in Noordwijk. De hele week staat in het teken van innovatie, samenwerking, wetenschap en techniek.

Door: Nationale Onderwijsgids