Naar school met de auto zorgt voor verkeerschaos, Soest start met High-Five

Bij negen op de tien basisscholen in Nederland is het rondom het schoolplein onveilig. Dit komt voornamelijk omdat kinderen door hun ouders met de auto naar school worden gebracht. In Soest hebben ze donderdag 3 oktober ‘High-Five’ in het leven geroepen. Als kinderen met de fiets of te voet naar school komen, kunnen ze een beloning krijgen. Dat meldt het AD.

Elke school heeft ouders weleens opgeroepen om de kinderen lopend of op de fiets te brengen. Volgende week start dan ook de campagne Veilige School van Veilig Verkeer Nederland.

Naar school lopen 

“Het is veel leuker om naar school te lopen en daar proberen we met de campagne ouders bewust van te maken”, aldus Willemijn Pomper van Veilg Verkeer Nederland. Als kinderen dan met de fiets naar school gaan dat er een gevoel van trots gloeit bij de ouders. “We willen in de omgeving van de school eigenlijk geen auto meer zien. Fietsen en lopen moet weer normaal worden.”

Juliepalen 

Bij de Da Costaschool en de Insingerschool in Soest kwamen er acht jaar geleden Juliepalen te staan. Dat zijn felgekleurde palen en hekjes die het parkeren op de stoep onmogelijk maakt. De meeste basisscholen in Soest er Soesterberg hebben Juliepalen staan. De scholen zelf zijn daar erg blij mee.

High-Five 

Twee scholen in Soest gaan experimenteren met High-Five. Kinderen die te voet op school komen, kunnen dat elke dag laten zien via een polsbandje bij een elektronisch handje. Elke fiets krijgt in de spaken een tracker. Als een fiets in het fietsenhok terechtkomt stuurt de tracker dit automatisch door aan het systeem. Elke piep levert tien punten op en die punten worden later uitgekeerd in munten. Al 110 scholen werken met het systeem van High-Five.

De Werveling en de Ludgerusschool begonnen op donderdag 3 oktober met High-Five. De scholen liggen allebei in Soest-Zuid en zijn vanwege werkzaamheden aan de straat lastig bereikbaar. Schooldirecteur Rosanne Los probeert ouders al jaren duidelijk te maken dat het beter is om niet met de auto te komen.

High-Five is verzonnen door een aantal Vlamingen als afstudeeropdracht tijdens de opleiding businessmanagement. Tijdens het onderzoek kwamen de Vlamingen erachter dat er juist meer kinderen met de auto naar school worden gebracht dan voorheen. 10 procent van de kinderen gaat nooit te voet of op de fiets naar school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk