Basisschool voor speciaal onderwijs in Hulst gaat mogelijk sluiten

Het schoolbestuur van De Brug in Hulst organiseerde maandag 7 oktober een bijeenkomst voor ouders. De school voor speciaal basisonderwijs blijft tot 1 augustus 2026 open en moet daarna mogelijk sluiten. Dat meldt Omroep Zeeland.

De Brug valt onder de Zeeuws-Vlaamse onderwijsorganisatie Elevantio. De school heeft klassen van maximaal 16 leerlingen. Iedere klas heeft eigen een docent en een onderwijsassistent. Op dit moment gaan er 52 leerlingen naar de school.

Schoolsluiting 

Omdat de leerlingenaantallen teruglopen moet de school waarschijnlijk sluiten, aldus Ellen Neef. Zij is bestuurder bij Elevantio. “Er zitten waarschijnlijk nog maar 21 leerlingen op de school in augustus 2026. De kwaliteit van het onderwijs komt daarmee onder druk te staan.” Steeds minder leerlingen worden toegelaten tot het speciaal basisonderwijs. Daardoor lopen de leerlingenaantallen ook terug.

Nieuwe plek

Per leerling wordt er gekeken naar een nieuwe plek, aldus Neef. “Voor iedere leerling wordt er naar de best mogelijke plek gezocht.” Een plaats binnen het reguliere onderwijs heeft daarbij de voorkeur. En zo dicht mogelijk bij huis. Neef legt uit dat er ook gekeken wordt naar inclusief onderwijs. De meeste scholen moeten namelijk per 2035 inlcusief onderwijs aanbieden.

Werkdruk reguliere onderwijs 

In een brief aan de ouders staat dat de werkdruk op het reguliere onderwijs zeer waarschijnlijk hoger wordt nadat De Brug is gesloten. Voor de leerlingen van het speciaal onderwijs en ook voor de reguliere leerlingen zal het onderwijs erop achteruitgaan, denken de ouders. Naar een andere school overstappen vanuit het speciaal basisonderwijs is volgens veel ouders eigenlijk niet mogelijk. Elevantio is namelijk de enige onderwijsorganisatie in de regio.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk