Gemeente Groningen heeft bezwaar tegen komst islamitische basisschool

Een islamitische basisschool mag zich niet vestigen in de stad Groningen. De gemeente Groningen heeft daar namelijk bezwaar tegen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kreeg daarover een brief van wethouder Carine Bloemhoff. Dat meldt RTV Noord.

Basisschool Al Kitaab, ‘Het boek’ in het Nederland, zou naar Groningen komen. Stichting Noor was daar in ieder geval al mee bezig. Noor heeft al verschillende scholen in Leiden, Hilversum, Lelystad, Utrecht en Almere. Al Kitaab zou de eerste islamitische school in het noorden zijn.

Steunverklaringen 

Een school met bijzonder onderwijs beginnen, mag alleen als het bestuur voldoende steunverklaringen krijgt van ouders met jonge kinderen. Al Kitaab kreeg 154 steunverklaringen binnen, dat zijn er genoeg voor een aanvraag. Alleen, de school komt er niet als het aan het stadsbestuur ligt.

Segregatie in het onderwijs 

Onderwijswethouder Bloemhoff geeft aan dat leerlingen van andere scholen actief worden opgeroepen om zich aan te melden voor Al Kitaab. “Daarmee zorgen ze voor segregatie in het onderwijs.” Bloemhoff vindt het belangrijk dat kinderen met verschillende achtergronden naar dezelfde school gaan. In Groningen zijn er veel gemengde scholen in vergelijking met andere Nederlandse steden. “Onderwijs heeft ook een socialiserende functie en ik maak mij zorgen dat dit een beweging de andere kant op is”, aldus Bloemhoff.

Zienswijze indienen

Een school kan niet tegengehouden worden door een gemeente, maar bij DUO kan er wel een zienswijze ingediend worden. Dat heeft de gemeente Groningen dan ook gedaan. Wethouder Bloemhoff maakt zich namelijk ook zorgen over de gevolgen van scholen die al in de noordelijke stadswijken gevestigd zijn.

Het bestuur van de nieuwe school reageert alleen op de Facebookpagina en niet op verzoeken van RTV Noord. De islamitische school zou volgens het bestuur onterecht aan segregatie en kansenongelijkheid gekoppeld zijn.

'Het maakt niet uit dat het een islamitische basisschool is' 

Bloemhoff wil duidelijk hebben dat het haar niet uitmaakt dat het om een islamitische basisschool gaat. Ze zou hetzelfde bezwaar maken als er een verzoek werd ingediend voor een nieuwe antroposofische school. Dat heeft ze in het verleden ook gedaan bij school De Pol die nu niet meer bestaat. Toen werden er kinderen van hoogopgeleide ouders weggehaald van andere scholen.

Het ministerie van Onderwijs neemt voor 1 juni 2025 een besluit over de islamitische basisschool. Eerst moet de Onderwijsinspectie nog een advies geven over de te verwachten kwaliteit van het onderwijs. Mocht de nieuwe school van start gaan, dan moet de gemeente Groningen voor huisvesting zorgen.

Al Kitaab hoopt haar deuren te openen in augustus 2026.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk