Openbare basisscholen in Ede vol of gesloten: 'Geen keuzevrijheid meer'

In de gemeente Ede heerst er flinke onrust vanwege het tekort aan openbare basisscholen. Ouders hebben moeite met het vinden van een plek: scholen zitten vol óf zijn niet meer in een dorpskern te vinden. Ouders in Lunteren met een voorkeur voor een openbare basisschool zijn nu bijvoorbeeld genoodzaakt om te kiezen voor een christelijke optie. Andere mogelijkheden zijn er niet meer. Dit meldt Omroep Gelderland.

Hoewel ouders blij zijn dat hun kind überhaupt naar een basisschool kan, is het lastig om vrede te hebben met de onderwijsvorm. Vooral als je zelf niet gelovig bent, bijvoorbeeld. Moeder Chantal Oskam zegt hierover: “Het legt wel een druk op je gezin. Daar moet je als ouder bewust voor kiezen. Voor ons was het alleen geen vrije keuze en dat vind ik kwalijk.”

Laag leerlingenaantal

Afgelopen zomer moest openbare bassischool De Sprong in Lunteren de deuren sluiten vanwege het teruglopende leerlingen aantal. Ten tijde van de sluiting had de school nog 28 leerlingen. Zij moesten naar een christelijke basisschool, daar zijn er drie van in Lunteren. Andere opties zaten iets verder weg: in Barneveld of Ede. Maar ouders geven daar absoluut niet de voorkeur aan met jonge kinderen, gezien de 8 kilometer afstand.

Mismanagement

Oskam meent dat er nog altijd grote behoefte is aan openbaar onderwijs in Lunteren en moest de voormalige OBS de deuren sluiten vanwege mismanagement. Bij overkoepelende stichting Proominent liep het volgens haar al tijden niet goed en zijn er hierdoor veel signalen gemist. Bovendien denkt Oskam dat er minimale moeite is gedaan om de school open te houden. Dit erkent ook fractievoorzitter Sam Elfvering van D66. Hij noemt het gebrek aan keuzevrijheid in de gemeente schandalig.

Ook in Bennekom zijn er problemen. Daar zitten veel groepen van openbare basisschool De Prinsenakker vol. Kinderen die daar niet terechtkunnen, moeten ook naar een christelijk alternatief of een passendere school in Ede.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky