Veel schoolgebouwen zijn verouderd en het wordt een grote uitdaging om alle scholen voor 2050 te verbouwen of te vernieuwen. De huidige financiering voor onderwijshuisvesting schiet volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te kort om al die kosten te dekken. Het kabinet is niet van plan om extra geld opzij te zetten. Dat meldt het Binnenlands Bestuur.
Onderwijs-staatssecretaris Mariëlle Paul zegt dit als antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Joost Sneller en Ilana Rooderkerk. “Het eerlijke verhaal is dat dit kabinet scherpe keuzes heeft moeten maken en dat er nu geen aanvullende middelen beschikbaar zijn.”
Meer geld voor onderwijshuisvesting
De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) vroeg in december 2024 opnieuw voor meer geld voor onderwijshuisvesting. Het wordt steeds moeilijker om energiezuinig en gezonde scholen te bouwen vanwege de stijgende bouwkosten.
Eisen schoolgebouw
Schoolgebouwen moeten ook aan meer eisen voldoen dan vroeger. Gemeenten zijn daar verantwoordelijk voor, maar ook zij hebben geen geld beschikbaar.
Scholen worden steeds langer gebruik, ook als het gebouw dat eigenlijk niet meer aankan. Schoolbesturen en gemeenten kunnen met een ‘flinke impuls’ de achterstanden inhalen en zo zorgen dat alle scholen voor 2050 vernieuwd of verbouwd zijn. De PO-Raad, VO-Raad en de VNG vroegen in september 2023 al om 1,2 miljard euro extra per jaar.
Herstelplan onderwijs
Het kabinet kwam in het regeerprogramma met een herstelplan voor het onderwijs. Dat plan richt zich op het verbeteren van het basis- en voortgezet onderwijs en het opleiden van nieuwe leraren. Schoolbesturen moeten gaan samenwerken met gemeenten bij het bouwen en onderhouden van de schoolgebouwen. Deze Wet planmatige aanpak onderwijshuisvesting moet op 1 augustus 2025 ingaan. In de wet staat dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de renovatie van de schoolgebouwen. In een integraal huisvestingsplan komen de plannen voor het schoolgebouw te staan en wat de kosten daarvan zijn.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk