Michiel de Ruyter School gaat naam veranderen, maar wijst verleden niet af

De Michiel de Ruyter School in Amsterdam gaat zijn naam veranderen. Volgens de directeur van de school is het na 83 jaar tijd voor een andere naam. De school wijst daarmee het koloniale verleden van De Ruyter niet af, maar de naam past niet meer bij de school. Dat meldt NH Nieuws.

Directeur Nienke Egtberts legt uit dat de school lang over dit besluit heeft nagedacht. “Wij hebben als school onze visie op het onderwijs opnieuw neergezet. Wie zijn wij als school? Waar werken we naartoe?”

Burgemeester Samuel Westendorff 

De school kreeg in 1942 van toenmalig burgemeester Samuel Westendorff zijn naam. De school zegt niets over het feit dat Westendorff als burgemeester werd aangesteld door de met de nazi’s samenwerkende NSB en of dat de reden is dat ze nu van naam veranderen.

Verbinding 

Volgens de school is de keuze voor een nieuwe naam een keuze die voortkomt uit verbinding en niet uit een afwijzing van het verleden. “Het is juist een wens om in het heden herkenbaar en toekomstgericht te zijn.”

Op het besluit van de school om de naam te veranderen, wordt via sociale media vol verontwaardiging gereageerd. De koepelorganisatie waar de school onder valt, Amstelwijs, snapt de discussie wel. “We vinden het waardevol dat scholen reflecteren op wie ze zijn en waar ze voor staan.”

OBS Piet Hein 

OBS Piet Hein valt ook onder Amstelwijs. Zij laten hun naam voorlopig voor wat het is.

Geen landelijke richtlijnen 

Een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, zijn er geen landelijke richtlijnen voor namen die scholen wel of niet mogen hebben. Volgens de sectorvereniging is het aan de scholen zelf.

De school moet nog een beslissing nemen over de nieuwe naam. Leerlingen, leerkrachten en ouders mogen zelf namen voorstellen. Daar is een prijsvraag aan gekoppeld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk