Normal_agenda-366244_640
Het Gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld dat wanneer een werknemer een opleiding volgt die geen (onderdeel van een) erkende opleiding is, het bedrijf geen recht heeft op afdrachtvermindering loonbelasting onderwijs. Afdrachtvermindering onderwijs houdt in dat de werkgever minder loonbelasting en premie volksverzekeringen betaalt. Dit meldt Accountancy Nieuws. 
 
Het oordeel van Gerechtshof Den Haag komt daarmee overeen met het oordeel van de Rechtbank Den Haag. De zaak ging daarbij om een bedrijf dat in het kader van een re-integratietraject (langdurig) werklozen met een uitkering begeleidde naar de arbeidsmarkt. De organisatie nam de personen in dienst en begeleidde hen in het verkrijgen van een startkwalificatieniveau. Na het volgen van een opleiding bij de organisatie gingen de personen werken bij een organisatie die thuiszorg, logeerhuizen en zorghotels exploiteert. De organisatie heeft op haar loonaangiften van 2009 en 2010 afdrachtvermindering onderwijs toegepast voor haar werknemers. 
 
Onterecht, zo oordelen het Hof en de Rechtbank van Den Haag. Hoewel de organisatie volledig voldoet aan de materiële opleidingseisen die zijn verbonden aan de afdrachtsvermindering, kan zij niet voldoen aan de eis van het hebben van een verklaring van de opleidingsinstelling omdat de opleiding in kwestie geen (onderdeel van een) erkende opleiding is. Het Hof oordeelde daarnaast echter dat een boete niet op zijn plaats is; de rechtbank vond van wel. 
 
© Nationale Onderwijsgids