Bij de KNAW gaat vanaf volgend jaar een nieuwe reeks lezingen van start over de maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma heeft als doel deskundigen uit diverse vakgebieden met het brede publiek in discussie te brengen over het onderwerp. Centraal staat de vraag welke uitdagingen de kenniseconomie voor een samenleving met zich meebrengt en hoe daarmee om te gaan. Dit meldt de KNAW.
Onderzoekers, politici en beleidsmakers zijn het veelal met elkaar eens dat de maatschappij zich als kennissamenleving voor grote uitdagingen gesteld ziet. De maatschappelijke thema's hierin lopen uiteen van immigratie en globalisatie tot de noodzaak van een leven lang leren. Het programma biedt een platform voor discussie tussen het brede publiek en deskundigen in onder meer de economie, sociologie, geschiedenis, kunst, architectuur en politiek.
Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoe om te gaan met de uitdagingen van de moderne samenleving doet een internationale en interdisciplinaire groep van historici onderzoek naar het ontstaan van de kennissamenleving in ons land in de 16e en 17e eeuw. Volgens de onderzoekers kan deze ontstaansgeschiedenis helpen bij het formuleren van antwoorden op de vraagstukken van vandaag. Zo gaat de lezingenreeks van start met een focus op de stad als kennisknooppunt en bakermat van de kennissamenleving in de Gouden Eeuw.
In het voorjaar van 2016 organiseert de KNAW samen met de Akademie van Kunsten vier evenementen rond dit thema. In 2017 en 2018 volgen nieuwe lezingenreeksen met respectievelijk als thema de rol van kunst in kennisproductie en onderwijs en het ideaal van 'openheid'. Elke serie start met een historische sessie en sluit af met een actualiteitendebat met beleidsmakers. De lezingen vinden plaats in het Trippenhuis van de KNAW. Meer informatie over het programma is te lezen via www.knaw.nl.
© Nationale Onderwijsgids