Op zaterdag 5 oktober 2019 vindt het evenement Security4Teens plaats. Tijdens deze dag staat het thema ‘The Hackademy’ centraal en maken tieners van 12 tot en met 16 jaar kennis met ethisch hacken, bewustwording van veilig gebruik van social media en privacy & security. Op deze manier wordt bijgedragen aan het versterken van de digitale weerbaarheid van tieners. Dit meldt Marcommit.
NOG
Scholieren leren over ethisch hacken tijdens het event ‘Security4Teens’
-De tieners worden tijdens het event geconfronteerd met de risico’s die de digitale wereld met zich meebrengt: het fictieve bedrijf ‘Tech Tree’ wordt geteisterd door een hacker. Het bedrijf is volledig overgenomen en de medewerkers kunnen niet meer in de computersystemen komen. Om de systemen vrij te geven, eist de hacker 1 miljoen euro. Aan de tieners is het de taak om gedurende de dag, met behulp van opdrachten die te maken hebben met onder andere social engineering, phishing, encryptie en hacking, achter de identiteit van de hacker te komen.
Linda Elbersen, Marketing Specialist bij First8 en een van de initiatiefnemers van Security4Teens: “Informatiebeveiliging en privacy spelen in de samenleving een steeds grotere rol. We laten de tieners met praktische oefeningen en puzzels zien hoe snel het fout kan gaan als beveiliging op internet niet goed is geregeld. Dat start met ‘lockpicking’, een echt slot openpeuteren zonder sleutel. Dat gebeurt feitelijk ook bij veel websites die niet goed beveiligd zijn. Als het slot, oftewel de beveiliging, niet goed genoeg is dan is het vaak veel te gemakkelijk om bij informatie en gegevens te komen.”
Paul Oor, Security Officer bij Conclusion; “Als deze tieners zich eenmaal realiseren dat de kwaliteit van een slot bepaalt hoe makkelijk het open te krijgen is, zijn ze klaar voor de digitale oefeningen. Voor hen is een reeks uitdagende praktijkoefeningen gemaakt: wachtwoord hacken, social engineering, SQL injection en phishing mails. Deze kennis, die over het algemeen eenvoudig te vinden is, is natuurlijk ook te misbruiken. Wij vinden het belangrijk dat ze onder begeleiding de risico’s van een slechte beveiliging zien en daardoor digitaal weerbaarder worden. Ze kunnen dan ook hun omgeving bewust maken van de mogelijkheden om informatiebeveiliging en privacy wel goed te regelen.”
Het event vindt plaats op 5 oktober op het hoofdkantoor van Conclusion in Utrecht. Security4Teens richt zich op jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden is verplicht en kan via: https://security4teens.nl/aanmelden.