Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Energielabel verplicht voor alle schoolgebouwen in Nederland
In het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting staat het advies dat het verstandig is om alle scholen een energielabel te verplichten.
Dinsdag: Door constante beloningen zijn kinderen tegenwoordig weinig veerkrachtig
Nederlandse kinderen krijgen tegenwoordig voor alles een diploma. Zo hebben de kinderen van Ton Koene een pietendiploma, een ponydiploma en ook nog een bioscoopdiploma. In een ingezonden brief in de Volkskrant vreest hij dat die generatie niet meer weet hoe het is om je best te doen voor een diploma. In De Nieuws BV vertellen leraar en pedagoog Marcel van Herpen en opvoedkundige en psycholoog Tischa Neve dat het constante belonen van kinderen ze niet veerkrachtig maakt.
Woensdag: Antisemitisme op middelbare scholen is een 'hardnekkig probleem'
Docenten die vakken als geschiedenis en maatschappijleer geven op middelbare scholen maken vaak discriminerende incidenten mee in en rond de klas. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau Panteia naar antisemitisme, in opdracht van de Anne Frank Stichting.
Donderdag: Oplossing lerarentekort: laat pabo-studenten leren én werken
De Tweede Kamer overweegt om pabo-studenten tegelijkertijd te laten werken en leren. Fontys pakt het op haar eigen manier. “We werken aan een pilot waarbij wij naar scholen gaan om het noodzakelijke aanvullende onderwijs aan te bieden”, aldus directeur Nus Waleson.
Vrijdag: Kindcentrum Natuurlijk Noordijk breidt uit met kinderopvang
Vanaf 16 maart 2023 heeft het kindcentrum Natuurlijk Noordijk in Noordijk er ook een kinderopvang bij. In het centrum zitten al een peuteropvang, buitenschoolse opvang en basisschool. De toevoeging van de kinderopvang is mogelijk gemaakt door Oqido en zorgt ervoor dat ouders niet meer naar Neede of andere kernen hoeven af te reizen voor opvang van hun jongste kinderen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk