Brightlands Startup League Event biedt startups Limburg groeimogelijkheden

Op donderdag 26 september kregen startups de mogelijkheid om hun innovatieve ideeën onder de aandacht te brengen tijdens de eerste editie van het gratis Brightlands Startup League Event bij De Weerstand in Roermond. Het event bood veelbelovende startups uit verschillende sectoren een platform om hun ideeën te presenteren, te netwerken, te leren van toonaangevende experts en kansen te verkennen voor toekomstige samenwerking en investeringen. Sprekers waren o.a. Constantijn van Oranje, special envoy Techleap, en Milan Meyberg, winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2023. Dat meldt de provincie Limburg. 

Brightlands Startup League is bedoeld voor innovaties uit binnen- en buitenland die een link hebben met de Brightlands thema’s gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Daarbij maakt het niet uit in welke fase het idee verkeert. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij de marktanalyse, het aanvragen van een patent en het maken van een businessplan. Wie al alle ondernemers skills beheerst, kan via de Brightlands Startup League een netwerk opbouwen.

Ondersteuning voor startups 

Brightlands Startup League is een gezamenlijk initiatief van Brightlands, Maastricht University, LIOF en Provincie Limburg waarbij startups alle ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om innovatie op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en digitalisering optimaal te laten groeien en bloeien. Het gemeenschappelijke doel is het aanjagen van innovatie, zodat meer ideeën de markt bereiken en uitgroeien tot succesvolle Limburgse bedrijven. Deelnemende startups kunnen gebruikmaken van brede expertise, gespecialiseerde kennis, het uitgebreide netwerk en de professionele faciliteiten van alle partners.

Pitchen en masterclasses volgen 

Tijdens het event konden startups hun ideeën pitchen in de startup arena en deelnemen aan masterclasses van Techleap en Gritd. Naast het Brightlands Startup League event worden jaarlijks 10 masterclasses georganiseerd. Daarin leren startups bijvoorbeeld hoe je een bedrijf begint, hoe je een goed businessplan schrijft en hoe je je financiering rond krijgt. Daarnaast kunnen ze een dagdeel op één van de campussen kennis maken met potentiële samenwerkingspartners. Via hun begeleider vinden ze hun weg naar alle faciliteiten en kennis die op de vier Brightlands campussen, Maastricht University en door LIOF worden aangeboden. Denk aan een kantoorruimte, een cleanroom in een professioneel lab of een samenwerkingspartner. Deelnemers bepalen zelf de route en de snelheid waarmee ze een traject doorlopen en stappen in op het niveau dat het beste bij hen past.

Limburgse economie 

Gedeputeerde Stephan Satijn verzorgde de opening van het event in Roermond en legde uit wat de Brightlands Startup League betekent voor de Limburgse economie: "Limburg heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een broedplaats voor maatschappelijke innovaties die de wereld gezonder, duurzamer en digitaler maken. Op de campussen van Brightlands zijn al heel veel van dit soort innovatieve ideeën naar de markt gebracht. Mede dankzij de experts van Brightlands, LIOF en Maastricht University die zich al jaren inzetten om startende ondernemers op weg te helpen. We beschikken in Limburg over veel kennis, expertise, faciliteiten en een heel breed netwerk. Wat we nog misten, was een soort toegangspoort. Want waar begin je als bedenker van een innovatief idee? Hoe vind je je weg naar de ondersteuning die je nodig hebt? En naar de juiste partners om mee samen te werken? Door de krachten van Brightlands, LIOF en Maastricht University te bundelen, geven we het startup-klimaat in Limburg een boost. Dat leidt tot meer samenwerking tussen de campussen en tot meer crossovers. Zo kunnen we de innovatiekracht van Limburg vergroten, slimme oplossingen ontwikkelingen voor grote maatschappelijke uitdagingen én de economie nog verder versterken."

Door: Nationale Onderwijsgids