Nationale Onderwijsstad 2025 is Leiden

Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken. Dat meldt de Nationale Onderwijsweek. 

Stichting Nationale Onderwijsweek organiseert elk jaar de Nationale Onderwijsweek (NOW). Deze landelijke stichting gelooft dat je moet investeren in onderwijs om verschil te maken voor de volgende generatie. Ze schenkt daarom ieder jaar in de eerste volle week van oktober alle aandacht aan het onderwijs en haar professionals in Nederland. In 2025 doet ze dat samen met Nationale Onderwijsstad Leiden. Job Christians, voorzitter van Stichting NOW: “We hebben Leiden verkozen tot Nationale Onderwijsstad in 2025, omdat deze stad zichzelf presenteert als Kennisstad en Stad van Ontdekkingen. We zijn ook gecharmeerd van de brede samenwerking in het Leidse onderwijsveld.”

Hele jaar door activiteiten 

Voor het eerst zal Leiden Nationale Onderwijsstad in 2025 niet alleen in de Nationale Onderwijsweek, maar het hele jaar door activiteiten organiseren. De coördinatie van deze activiteiten ligt in handen van het Leiden Education Fieldlab (LEF), een Leidse netwerkorganisatie bestaande uit onderwijs, bedrijfsleven, culturele instellingen en de gemeente Leiden. De kernactiviteiten van Stichting Nationale Onderwijsweek staan gepland in de week van 6 tot en met 10 oktober 2025.

Nationale Onderwijsstad 

De Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) reageert trots op de titel. Wethouder Jermoumi: "De titel Nationale Onderwijsstad past bij Leiden. In Leiden vind je het hele scala aan onderwijs, van voorschool tot aan de universiteit. Bovendien is hier ook veel interactie tussen het onderzoek naar onderwijsmethodes en de directe toepassingen in het onderwijsveld. In Leiden worden ook veel leraren opgeleid. Er zijn dus veel educatie-en onderwijsprofessionals in de stad en in onze regio. Het mooie is dat zij elkaar ook opzoeken en samenwerken in een groot netwerk om zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden op goed onderwijs, zodat alle kinderen en jongeren hun talenten tot ontwikkeling kunnen laten komen.”

Oudste universiteit van Nederland 

Collega-wethouder Fleur Spijker (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid) kijkt niet alleen vooruit naar 2025, maar blikt ook terug op de historie van Leiden: “Het is fantastisch dat we in 2025 Nationale Onderwijsstad zijn, want in dat jaar viert ook de oudste universiteit van ons land, Universiteit Leiden, haar 450-jarige bestaan. In 2025 onderstrepen we dat Leiden een ware kennisstad is, waar zowel de universiteit als het hbo en mbo baanbrekende ontdekkingen mogelijk maken, talent zich kan ontplooien en onze kenniseconomie voortdurend blijft innoveren."

Leiden 

Reinier van de Wal, bestuurder bij schoolbestuur SCOL en lid van de binnenkring van het LEF, wil graag laten zien wat Leiden te bieden heeft: “Leiden biedt een rijke leeromgeving. We willen breed zichtbaar maken wat voor moois er in de educatie- en onderwijssector in de Leidse regio gebeurt. We hebben elkaar nodig om vraagstukken in het onderwijs op te lossen. Daarom luidt ons thema: Samen er dwars door heen. Dat is de kracht van Leiden, Stad van Ontdekkingen.”

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Kees Hummel