Het dialoog- en debatprogramma Gelijk is Gelijk? heeft de CIDI Respect Award 2015 gewonnen. Scholieren leren door het programma verschillen bespreekbaar te maken en om te gaan met pesten en discriminatie. Joodse, islamitische en homoseksuele peer educators maken gezamenlijk religieuze, culturele en seksuele diversiteit bespreekbaar op scholen waar dit doorgaans een lastig onderwerp is. Deze jongeren doen dat niet alleen door kennis over te brengen, maar vooral door als rolmodel op te treden en met hun eigen ervaringen discriminatie, vooroordelen en verantwoordelijkheid nemen bespreekbaar te maken. Dat meldt CIDI.
Voor de jury gaf het feit dat het project zich richt op de basisschoolleeftijd en dat veelgehoorde problemen die docenten tegenkomen behandeld worden de doorslag. Hierdoor liet Gelijk is Gelijk het dialoogproject Mo en Moos en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb achter zich in de strijd om de Respect Award. De prijs werd door CIDI-directeur Luden uitgereikt in de Jitschak Rabin zaal voor Cultuur en Educatie in Den Haag. Behalve Luden bestond de jury uit Madelon Bino (voorzitter Algemene Zaken LJG, namens de prijswinnaar van vorig jaar) en Ronnie Eisenmann (voorzitter CIDI).
In het verleden hebben voetbalclub ADO Den Haag, Emre Uenver (voorzitter IOT), en het LJG project `Leer Je Buren Kennen' de prijs gewonnen. Allemaal hebben zij op hun wijze een bijdrage geleverd aan het tegengaan van antisemitisme. De prijs is niet alleen maar een aanmoediging van het goede werk en beleid dat de winnaars reeds doen. Het schept ook, zoals directeur Jansen van ADO zei: "een verwachting, namelijk de verplichting dat men zich blijvend zal inzetten voor de strijd tegen antisemitisme."
© Nationale Onderwijsgids