Normal_debat_kinderen_basisschool__screenshot_

Vanaf schooljaar 2016/2017 is het eerste winnende idee van de Amsterdamse prijsvraag Onze Nieuwe School een feit.  Basisschool De Pool wordt de Alan Turingschool. Belangrijkste uitgangspunt: de leraar staat centraal. Dit meldt het Parool.

Het plan voor het nieuwe onderwijsconcept komt van ouders Ebel Kemeling en Erik van Bruggen. Zij ontwikkelden het idee met Martin Bootsma, voormalig leraar van het jaar, en Eva Naaijkens, schoolleider van een excellente speciale school. Het belangrijkste uitgangspunt van de school is dat de leraar centraal staat. Bootsma: "Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat je het beste onderwijs krijgt als je de leerkrachten heel goed maakt. Zij hebben vervolgens hoge verwachtingen van de leerlingen."
 
Bij de Alan Turingschool staat de naamgever Alan Turing centraal. Hij was een een briljant Britse homoseksuele wiskundige en grondlegger van de kunstmatige intelligentie. Ook was hij marathonloper. De school vertaalt deze levensfeiten naar het curriculum door veel aandacht te besteden aan foutloos rekenen, technologie, robotica en sport. Ook is er veel aandacht voor acceptatie en jezelf zijn. 
 
De 120 leerlingen en twaalf leerkrachten van voormalige basisschool De Pool worden nu onderdeel van de Alan Turing. De leerkrachten krijgen een intensief scholingstraject, de leerlingen draaien gewoon mee. Dertien nieuwe leerlingen hebben zich inmiddels gemeld.
 
Naar aanleiding van de behoefte aan nieuwe scholen in Amsterdam startte wethouder Simone Kukenheim (D66) een prijsvraag voor Amsterdammers om met plannen te komen voor 'onze nieuwe school in Amsterdam'. In totaal zijn er 124 zeer uiteenlopende ideeën ingediend. Vier hebben de prijsvraag gewonnen, waarvan de Alan Turingchool de eerste is die de plannen gaat uitvoeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids