Onboarding en offboarding zijn steeds meer voorkomende begrippen in Nederland. Een principe dat, kort samengevat, inhoudt dat het inwerken van een nieuwe medewerker al begint voordat de baan bij het nieuwe bedrijf begint. Zodra er een contract getekend wordt, worden nieuwe medewerkers begeleid en ingewerkt, zelfs wanneer de eerste werkdag nog een aantal weken in de toekomst ligt.
Voordelen
De voordelen van onboarding zijn groots. Stel je namelijk eens voor dat een nieuwe leerkracht op werkdag nummer 1 al precies weet wat hem of haar te doen staat. Door onboarding wordt de inwerktijd drastisch verkort en is ook de overgang voor de leerlingen een stuk gemakkelijker. Het zal niet de eerste keer zijn dat ouders klagen over de vervanger, de tijdelijke invalleerkracht of de nieuwe leerkracht die nog niet precies weet hoe alles werkt. Met onboarding wordt dit al snel een ander verhaal. Voordat de eerste werkdag begint, weet de nieuwe juffrouw al precies waar ze aan toe is, en hoeft niet bij alles na te denken en te zoeken naar de juiste materialen.
Tijdelijke krachten
Onboarding zorgt ervoor dat de inwerktijd een stuk korter wordt en nieuwe medewerkers productiever ingezet kunnen worden. Met alle tijdelijke vervangers en parttimers in het onderwijs natuurlijk ongelooflijk gemakkelijk. Want ook de invalkrachten op de wachtlijst kunnen tijdens perioden van minder of of geen werk enthousiast gehouden worden en betrokken blijven bij de school.
Iedereen up-to-date
Zijn er nieuwe updates in de leermethoden, dan worden alle invalkrachten en nieuwe medewerkers hier gemakkelijk van op de hoogte gebracht. Zo biedt Tinqwise leeroplossingen voor situaties als deze, gebaseerd op onderzoeken van de Erasmus Universiteit. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor nieuwe medewerkers van Pon Academy een virtuele producttraining in augmented reality gegeven. Niet alleen waren alle medewerkers op de hoogte van alle productinformatie, ze waren ook nog eens gemotiveerd om uiteindelijk aan het werk te gaan.
Offboarding
In het onderwijs loop je nu eenmaal tegen een hoog verloop van parttimers en invalkrachten aan. Ongeacht de manier waarop iemand vertrekt zorg je er met offboarding voor dat het proces niet alleen praktisch is, maar ook de verbondenheid met de persoon gekoesterd wordt. Uit onderzoek van Accenture blijkt namelijk dat 55 procent van de vertrekkende medewerkers nog altijd geïnteresseerd is om middels een online connectie bij te dragen aan het succes van de vorige werkgever. Ontdek of en hoe mensen kennis achter willen laten en bouw aan een positieve community van zowel medewerkers, als ex-medewerkers.
(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tinqwise)