Salarissen zijn een beetje een taboe onderwerp – we praten niet graag over specifieke hoeveelheden met elkaar. Toch wordt er vaak gesproken over het salaris van leerkrachten. Het wordt regelmatig aangehaald in de discussie over het lerarentekort en ook over de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs wordt vaak gepraat. Maar wat verdient een leerkracht nou eigenlijk precies? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Het onderwijs kent meerdere schalen en treden en deze zijn verschillend voor het primair en het voortgezet onderwijs. Deze salariskloof is al langere tijd een ‘hot topic’ in de sector, zeker in combinatie met het lerarentekort.
Primair onderwijs
Een starter in het basisonderwijs begint in de salarisschaal L10. Naast L10 zijn er nog de salarisschalen L11, L12, L13 en L14. Elke schaal kent vijftien ‘treden’, wat betekent dat een basisschooldocent in vijftien jaar naar de top van de schaal kan ‘klimmen’ en het maximumsalaris bereikt. Een leerkracht die start in schaal L10 verdient 2563 euro bruto per maand in een fulltime functie, en kan in vijftien jaar doorgroeien naar 3875 euro bruto per maand.
Het is ook mogelijk om door te stromen naar schaal L11, maar hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet een docent minimaal 465 lesuren per jaar draaien in een fulltime functie, en heeft hij of zij naast het pabo-diploma ook nog een extra specialisatie nodig (zoals rekenen, zorg of achterstand). Verder moeten de ontwikkelingen in de specialisatie gevolgd en toegepast worden en moet een docent collega’s actief helpen op het gebied van deze specialisatie. In de schaal L11 verdient een starter 2639 euro, en kan hij of zij uiteindelijk 4228 euro bruto per maand verdienen.
Voortgezet onderwijs
De schalen in het voortgezet onderwijs zijn een beetje anders: de schalen zijn LB, LC en LD en hebben elk twaalf treden, wat inhoudt dat een docent in het voortgezet onderwijs na twaalf jaar het maximum salaris bereikt. Een starter begint in schaal LB of LC, maar met werkervaring kunnen leraren in aanmerking komen voor een hoge startsalaris. Ook een hoger inkomen in een vorige baan kan invloed hebben op het startsalaris. De schaal LC onderscheidt zich van LB door de hogere eisen. Voor de LC-schaal moet een docent lesgeven aan heterogene groepen, leerlingen met complexe problemen begeleiden, gespecialiseerde vakkennis toepassen en helpen met het ontwikkelen van onderdelen van het curriculum.
Een starter in de LB-schaal begint met een bruto maandsalaris van 2601 euro voor een fulltime functie, en kan in twaalf treden doorgroeien naar een salaris van 3978 euro. Voor de LC-schaal is het startsalaris 2617 euro en het maximumsalaris 4639 euro. Een LD-leraar begint met 2628 euro per maand en kan doorgroeien naar 5279 euro.
Wil jij weten wat je gaat verdienen in het onderwijs? Dan kun je hier de Salarischeck van de Algemene Onderwijsbond (AOb) doen.
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Algemene Onderwijsbond